Předseda Evropského parlamentu:

Pokud by Británie zvolila jinou vládu, brexit může být zrušen

21. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

 

Předseda Evropského parlamentu Antonio Tajani uvedl, že brexit může být lehce zrušen, pokud by ve všeobecných volbách přišla v Londýně k moci nová vláda. Je to v rozporu s (nepodloženým) tvrzením Theresy Mayové, že brexit je nevratný proces. Ovšem jak Mayová, tak šéf Labouristické strany Jeremy Corbyn vyloučili druhé referendum o výsledcích britského vyjednávání o brexitu s EU.

Tajani po rozhovorech s Mayovou v Londýně také varoval, že Evropský parlament bude vetovat jakoukoliv dohodu o brexitu, pokud by nezaručila plná existující práva občanů EU žijících v Británii. Uvedl, že tato ochrana bude trvale spadat pod jurisdikci Evropského soudního dvora. Obojí jsou pro Mayovou problematické požadavky. Nicméně Evropský parlament musí ratifikovat každou vyjednanou dohodu o brexitu.

Právníci jsou nejednotni ohledně toho, zda se může Británie jednostranně rozhodnout zvrátit brexit a připravují řízení, které má rozhodnout, zda je možno aktivaci článku 50 Lisabonské smlouvy o odchodu z EU zrušit, avšak Tajani objasnil proces, kdy by k zastavení brexitu stačilo prosté politické rozhodnutí ostatních členských zemí EU.

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8112

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2017