Francie: Macron obvinil pravicové kandidáty, že zneužívají teroristických útoků

22. 4. 2017

čas čtení 1 minuta

Před prvním kolem nedělních prezidentských voleb ve Francii se ostře střetli soupeřící prezidentští kandidáti ohledně své reakce na čtvrteční atentát na pařížském bulváru Champs Elysées, který si rychle přisvojil Islámský stát.


Centristický kandidát s největší volební podporou Emmanuel Macron obvinil své nejtěsnější soupeře Marine Le Penovou a Françoise Fillona, že se snaží atentátu zneužít pro své politické cíle. Le Penové i Fillon hovořili o tom, že "Francie je ve válce" s radikálním islámem, který charakterizovali jako organizovaný, expanzionistický, totalitní a barbarský.

V souvislosti s tím je nutno poukázat na věcný a uměřený komentář britského analytika Simona Jenkinse, který opakovaně varuje, že budou-li sdělovací prostředky a politikové dále reagoval na každý atentát hystericky a budou jeho význam zveličovat, terorismus nikdy neskončí.

Atentát na Champs Elysées spáchal devětatřicetiletý Karim Cheurfi, který měl dlouhou historii násilí proti policistům, včetně dvou pokusů o vraždu, a strávil za to 12 let ve vězení.

Donald Trump vyjádřil implicitní podporu Marine Le Penové, kterou charakterizoval jako "nejsilnějšího" kandidáta.


Podrobnosti v angličtině  ZDE

0
Vytisknout
7033

Diskuse

Obsah vydání | 24. 4. 2017