Členové libyjské komunity v Británii poukazují na to, že opakovaně varovali britské úřady, že v Manchesteru operují verbíři pro terorismus

24. 5. 2017

čas čtení 1 minuta


Členové libyjské diaspory v Británii svědčí o tom, že po mnoho let opakovaně varovali britské úřady, že v Manchesteru dochází k radikalizaci některých jedinců. Salah Suhbi, poslanec v Libyi, který vyrostl v městě Sheffield nedaleko Manchesteru, informoval o tom, že Libyjci žijící v Manchesteru opakovaně varovali před teroristickými verbíři, otevřeně operujícími v tomto městě.



"Manchester má největší komunitu Libyjců v Británii a ti vědí přesně, co se děje. Dochází systematicky k rekrutování lidí pro terorismus, varujeme před tím dlouhá léta," řekl Suhbi. "Lidé o tom hovoří už asi tři nebo čtyři roky, o tom, jak nemilosrdní a krutí jsou ti extremističtí verbíři. Jsou to lidé, kteří se rekrutují z druhé a třetí generace libyjských Britů nebo arabských Britů."

Británie je domovem pro velkou libyjskou komunitu. Mnoho Libyjců uprchlo v osmdesátých a devadesátých letech z Kaddáfího Libye. Suhbi uvedl, že drtivá většina z nich je atentátem v Manchesteru zděšena a dodal: "Jsme opravdu šokováni tím, co se v Británii děje. Libyjci mají pro Británii velký přínost, v britském státním zdravotnictví pracuje 3000 libyjských lékařů."

Lékař Ghazi Gheblawi, který pracuje v Londýně, uvedl, že se mnoho Libyjců obává, že šířící se ideologie Islámského státu v Libyi může proniknout i do Británie.

Libyjská diaspora oslavovala Arabské jaro, během něhož padl Muammar Kaddáfí, a doufala, že nastane svoboda a demokracie. Namísto toho následoval chaos a občanská válka.

Islámský stát je přítomen v Libyi už skoro tři roky a přesvědčuje mladé muže, aby páchali atentáty v zahraničí. Před dvěma lety usmrtil Seifeddine Rezgui, vycvičený Islámským státem v západní Libyi, 38 turistů, 30 z nich Britů, v letovisku Sousse v Tunisku.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
6905

Diskuse

Obsah vydání | 26. 5. 2017