OSN: Útoky Theresy Mayové na lidská práva jsou darem pro despoty

27. 6. 2017

čas čtení 3 minuty



Zeid Ra’ad al-Hussein, vysoký komisař OSN pro lidská práva, kritizoval britskou kulturu očerňování institucí mezinárodního práva, které jsou dnes vážně ohroženy

Šéf OSN pro lidská práva kritizoval britskou premiérku Theresu Mayovou za její výroky po nedávných teroristických útocích. Obvinil ji, že nabídla "dar" všem despotům, kteří "bezostyšně porušují lidská práva pod záminkou boje proti terorismu". V důrazném projevu v Londýně hovořil princ Zeid Ra’ad al-Hussein o svých obavách, že současná atmosféra v Británii a v USA ohrožuje zákony, zakořeněné v poválečném období naděje a smíření. 

Premiérka Mayová se nedávno šokujícím způsobem vyjádřila, že zákony hájící lidská práva musejí být zrušeny, pokud by byly "překážko" v boji proti terorismu. Tyto její výroky charakterizoval Hussein jako "vysoce politováníhodné" zejména proto, že vyvolávají úzkost ve veřejnosti. 



Ve výroční Grotiově přednášce v Britském institutu mezinárodního a srovnávacího práva obvinil z výroků Mayové princ Zeid Ra’ad al-Hussein částečně kulturu, kterou v Británii vyvolává bulvární tisk. "Lidskoprávní právo zde v Británii už velmi dlouho zesměšňuje vlivný bulvární tisk, který s potěšením líčí to, co považuje za absurdní verdikty Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku," řekl.

Zeid Ra’ad al-Hussein hovořil o hrůzách druhé světové války a zdůraznil: "Jen smrt asi sto milionů lidí v obou světových válkách a holocaust dokázaly vyvolat vůli, nezbytnou pro hluboké změny. Lidstvo spadlo z útesu, přežilo a zděsilo se, a tak zmoudřelo. Možnost zničení světa jadernými zbraněmi také zostřil poválečné přemýšlení. Státy proto vypracovaly Chartu OSN, posílily mezinárodní právo, kodifikovaly mezinárodní uprchlické právo a mezinárodní trestní právo. A přesně tyto instituce mezinárodního práva jsou nyní ohroženy."

Před dvěma lety zaútočil Hussein na britský deník The Sun za to, že vydal článek od komentátorky Katie Hopkinsové, která označila uprchlíky za "šváby". Poukázal na to, že slovem "švábi" označovali nacisté židy a pachatelé genocidy ve Rwandě své oběti. Požadoval, aby britská vláda, britská média a regulační orgány dodržovaly celostátní i mezinárodná zákony zakazující vyvolávání nenávisti.

Hussein se také ostře kriticky vyjádřil o americkém prezidentu, který podle něho vyvolává populistické resentimenty. "Namísto toho, aby se zaměřila na potenciálně násilné jedince, motivované takfiriskou ideologií, nebo jinou extremní ideologií, Trumpova vláda prosazuje své exekutivní příkazy až k Nejvyššímu soudu, navzdory tomu, že je nižší soudy ruší jako neústavní.

Husseinův projev s názvem "Je mezinárodní lidskoprávní právo ohroženo?" odráží rostoucí znepokojení, že  vzestup nacionalismu ochromuje mezinárodní soudy a dohody. Theresa Mayová systematicky kritizuje Evropský soud pro lidská práva a požaduje, aby Británie zrušila jeho jurisdikci. 

Hussein zdůraznil, že "britský inkoust lze nalézt všude v Evropské konvenci o lidských právech. Odráží to nesmírně bohatou právní tradici." 

Zdroj v angličtině ZDE


0
Vytisknout
12416

Diskuse

Obsah vydání | 29. 6. 2017