Merkelová a Macron slibují reformu eurozóny

14. 7. 2017

čas čtení 1 minuta
Německá kancléřka Angela Merkelová na čtvrteční společné tiskové konferenci s Emmanuelem Macronem slíbila užší spolupráci s Francií, včetně podpory Macronova nápadu na zřízení ministerstva financí a rozpočtu eurozóny.


Merkelová na konferenci v Elysejském paláci prohlásila, že chce dát francouzsko-německým vztahům nové těžiště a slíbila užší spojenectví mezi oběma největšími ekonomikami EU s cílem tento blok reformovat.

"Jsem přesvědčena, že jsme krátce po nástupu zdejší nové vlády rychle ukázali, že jsme připraveni posílit francouzsko-německé vztahy novým impulsem," řekla Merkelová.

Prohlásila také, že je otevřena myšlence vytvořit pozici ministra financí EU a rozpočtu eurozóny, jak to Macron navrhuje. Tyto kroky by vyžadovaly změnu stávajících smluv o Evropské unii.

Podle Merkelové sice summit skupiny G20 v Hamburku nalezl určitou společnou půdu s USA, například pokud jde o boj s terorismem, ale také "jasné rozdíly, například bohužel... zda je Pařížská dohoda o klimatu potřebná nebo ne".

Francie a Německo se také dohodly na společném vývoji evropského stíhacího letounu "nové generace", který by nahradil současné stíhačky. Obě hlavy státu podporují zřízení evropského obranného fondu, který označují za "důležitý pilíř integrace evropského obranného sektoru".

Fond vznikl v červnu a má roční rozpočet 5,5 miliard eur. Představuje základ trvalé vojenské spolupráce v rámci EU.

Brexit a změna v americké strategii za prezidenta Donalda Trumpa spolu s ruskou kybernetickou agresí vytvořily nové podněty k integraci eurozóny.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9118

Diskuse

Obsah vydání | 17. 7. 2017