Hlasy na levici, které tvrdily, že Clintonová je stejně špatná jako Trump, přinesly "oheň a zuřivost"

11. 8. 2017

čas čtení 3 minuty
Teď když Trump propadl šíleně nezodpovědné rétorice zuřivosti a ohně, promluvme o brilantních lidech, kteří tvrdili, že Hillary Clintonová by mohla zahájit 3. světovou válku pravděpodobněji než Donald Trump, napsal Michael Tomasky.


Ti kdo jsou přesvědčeni, že Demokraté a liberálové, nikoliv Republikáni a konzervativci, jsou skutečnými nepřáteli pokroku, pomohli zvolit tohoto prezidenta.

Existuje řada důvodů, proč v Bílém domě sedí Donald Trump a rozhoduje, co podnikne v Severní Koreji.

Teď když Trump propadl šíleně nezodpovědné rétorice zuřivosti a ohně, promluvme o brilantních lidech, kteří tvrdili, že Hillary Clintonová by mohla zahájit 3. světovou válku pravděpodobněji než Donald Trump. Většina těchto nesmyslů pocházela od anticlintonovské a antidemokratické levice.

Celý pluk žurnalistů na levici trávil většinu roku 2016 opakováním této základní mantry. Ano, Donald Trump je strašný. Ale teď když jsem to řekl, to, o čem chci doopravdy hovořit, je Hillary. Ona je tím skutečným nebezpečím. Skutečným zlem. Podívejte se, jak ji neokonzervativci milují, jak se hrnou podpořit ji proti Trumpovi.

Cílem tohoto komentáře není bránit politiku Clintonové. Na můj vkus byla poněkud příliš jestřábí. Psal jsem mnohokrát kriticky o jejím hlasování pro válku v Iráku. V některých jiných záležitostech myslím, že nebyla hodnocena férově. V roce 2011 chtěla udělat víc pro podporu bojovníků proti Asadovi v Sýrii. Jistě, je možné, že by její postoj mohl spustit osudovou eskalaci. Ale není to ani zdaleka jisté. Její instinkt jí velel zastavit vraždění, které nakonec Spojené státy a zbytek světa ostudně nechaly proběhnout.

Ale o ni tu nejde. Jde o mentalitu na levici, která pomohla k moci Trumpovi. Jde o světonázor ukotvený v přesvědčení, že skutečným problémem je, když levý střed nedokáže zastavit pravici.

Je to bizarní logika, jakou by lidé v jakékoliv jiné oblasti svých životů odmítli. Nepoměřuje Republikány a konzervativce žádným měřítkem, ale na Demokraty a liberály nakládá tak vysoký standard, že mu téměř nikdy nevyhoví. A samozřejmě tato mentalita úplně ignoruje spoustu Trumpových osobních rysů, které ho činí nebezpečně neschopným vykonávat funkci vrchního velitele.

Vloni to vše bylo hypotetické. Teď už nikoliv. Nemyslím, že někdo z těchto lidí může v nějakém čestném okamžiku přiznat, zajistil, aby to byl Trump, kdo vydává rozkazy.

Vzpomínáte na reklamu Clintonové z loňského října, v níž vystupuje důstojník strategických jaderných sil? Jmenoval se Bruce Blair. "Sebeovládání," prohlásil v této reklamě, "je možná vše, co brání odpálení těchto raket."

Ve středu jsem s Blairem mluvil.

"Trump plní očekávání, že bude Severní Koreu nebezpečně tepat a zvyšovat riziko konfliktu, který eskaluje v jadernou válku," napsal.

"Opakovaně prokázal, že snadno ztratí rovnováhu a nedokáže vést uměřenou diplomacii. Měli bychom vést se Severní Koreou dialog na nejvyšší úrovni bez předběžných podmínek, ale čas se krátí, zatímco Trump i Kim Čong-un se věnují nukleární hře s ohněm a skutečně se připravují na jaderný i konvenční konflikt. Nyní jsme v situaci, kdy jsme připraveni okamžitě zahájit jaderný úder na 80 cílových bodů v Severní Koreji, včetně velitelských bunkrů a jaderných sil, a Trump může nařídit úder jediným slovním rozkazem pro štáb Pentagonu."

Ale samozřejmě, že nebezpečná byla Clintonová.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9203

Diskuse

Obsah vydání | 15. 8. 2017