Násilí v Charlottesville odráží stav Trumpových USA

14. 8. 2017

čas čtení 4 minuty
Pochod příznivců bělošské nadřazenosti na University of Virginia odráží stav demokracie ve Spojených státech, píše Jefferson Chase. Událost ukázala skutečnou tvář bigotní trumpistické menšiny v USA.


Obhájil jsem doktorát na University of Virginia a sedával jsem s knihou tam, kde v pátek lidé s pochodněmi uspořádali shromáždění ve stylu Ku Klux Klanu ohánějící se rasistickými a nacistickými hesly.

Takové scény byly k vidění v centru kampusu, kterému se říká Trávník. Budova v pozadí je Rotunda navržená Thomasem Jeffersonem - zakladatelem univerzity, hlavním autorem Prohlášení nezávislosti a třetím prezidentem Spojených států.

"Pan Jefferson", jak místní lidé patrona univerzity dosud nazývají, byl složitou osobností. Byl otrokářem, který si myslel, že otroctví je dočasně nezbytným morálním zlem. Ale přesto napsal: "Všichni lidé jsou stvořeni sobě rovni."

Takže se mi zvlášť zvedal žaludek, když jsem viděl Jeffersonovu univerzitu a myšlenky verbálně pokálené lidmi, kteří vůbec nejsou morálně ani intelektuálně složití; fanatiky, jejichž jediným důvodem k agresi, kterou ani sami nechápou, je nenávist k těm, kdo vypadají odlišně. Ještě někomu to připomíná 11. září 2001?

"My v Americe nemáme většinovou vládu," napsal kdysi Jefferson. "Máme vládu většiny těch, kdo se zapojí." Až na to, že Amerika právě teď takovou vládu nemá. Události v Charlottesville o tomto víkendu jsou dalším z příkladů touhy ultrapravice zvrátit přání většiny voličů.

Co motivovalo lidi, kteří v Charlottesville nežijí, přijet do univerzitního města, aby "bránili demokracii" nošením nacistických vlajek - a zdá se že nejméně v jednom případě také najížděním do davu protidemonstrantů a zabitím ženy?

Bylo to rozhodnutí demokraticky zvolených úřadů města podpořené velkou většinou obyvatel odstranit sochu konfederačního generála Roberta E. Leeho. Skutečné poselství organizace Unite the Right ale není "Nenahradíte nás". Zní: "Chceme nahradit většinu."

Jak mohla Amerika padnout tak hluboko? Nepotřebujete doktorát, abyste na to přišli. Po sedm měsíců prezident zvolený proti vůli většiny prosazuje model nové, hloupější a bigotnější Ameriky v opakovaných stočtyřicetiznakových nesmyslných výkřicích na Twitteru. Donald každodenně ukazuje pitomcům, jak se to dělá.

Nepřekvapí, že tento prezident, který jindy tolik spěchá s hrozbami, si dal tolik na čas, když měl reagovat na činy zastánců bílé nadřazenosti. Lidé kteří vymýšlejí jeho hesla dobře vědí, že není dobré vystupovat proti rasistické pravici, která Trumpovi zajistila většinu ve volebním kolegiu. A to podporuje pitomce. Trump způsobil, že se v USA znova rozmohla nenávist.

"Pokud národ očekává, že bude nevědomý a svobodný, v civilizovaném státě, očekává něco, co nikdy neexistovalo a nikdy existovat nebude," napsal Jefferson. Nebo řečeno jazykem, kterému by Trump rozuměl lépe: Lidé s nacistickými vlajkami mlátící kolem sebe obušky jsou vaši lidé, pane prezidente. Jak prohlásil zastánce bílé nadřazenosti David Duke, "Splníme sliby Donalda Trumpa."

I tvrdí konzervativci jako Paul Ryan a Orrin Hatch právem kritizovali Trumpa za jeho reakci na Charlottesville a výslovně odsoudili pravicový extrémismus. Ale podniknou něco jiného kromě slov? Postaví se za americkou demokratickou tradici, nebo budou poslušně přisluhovat novému pánovi?

"Pokud je Bůh spravedlivý, bojím se o svou zemi," přiznal se jednou Jefferson. Bylo pro mě těžké nemyslet na tato slova, když jsem sledoval, jak policisté nezasahují do pouličních potyček a vrhání kamenů na půdě jedné z nejslavnějších amerických univerzit.

Obdivuji naopak odpůrce protestujících, starostu Charlottesville Michaela Signera a guvernéra Virginie Terryho McAuliffa za to, že se postavili proti pochodu údajných příslušníků panské rasy.

Přišel čas, aby každý kdo má špetku starosti o Ameriku následoval jejich příklad. Dokud věci vypadají tak jako teď, Jefferson se obrací v hrobě.

Celý článek v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
10737

Diskuse

Obsah vydání | 17. 8. 2017