Írán odmítá vpustit inspektory OSN do svých jaderných zařízení

30. 8. 2017

čas čtení 1 minuta
Írán odmítl americký požadavek na návštěvu jaderných inspektorů OSN v jeho vojenských základnách jako "pouhý sen".


Tvrdí také, že s požadavkem nebude údajně souhlasit ani Mezinárodní agentura pro atomovou energii (MAAE).

"Íránské vojenské základny jsou mimo hru," prohlásil mluvčí íránské vlády v reakci na americký požadavek vznesený na půdě OSN. "Všechny informace o těchto základnách jsou tajné. Írán takové návštěvy nikdy nepovolí. Nevěnujte pozornost takovým poznámkám, které jsou pouhým snem." Později prezident Rúhání prohlásil, že americkou výzvu údajně neschválí kontrolní agentura OSN.

Rúhání nijak nevysvětlil, proč by měla agentura žádost odmítnout. V rámci mezinárodní dohody o íránském jaderném programu může MAAE požadovat přístup do íránských zařízení, včetně vojenských základen, pokud se to týká aktivit porušujících dohodu, ale musí prokázat Íránu důvod těchto obav.

To znamená, že nejprve musejí být předloženy nové a důvěryhodné informace ukazující na porušování dohody. Neexistují známky toho, že by Washington takové informace předložil.

Podle amerických zákonů musí ministerstvo zahraničí každých 90 dní uvědomit Kongres o plnění dohody. Příští lhůta vyprší v říjnu a prezident Trump tvrdí, že podle něj USA oznámí neplnění dohody íránskou stranou.

MAAE dosud tvrdila, že Írán dohodu plní, když výrazně snížil své zásoby obohaceného uranu.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7132

Diskuse

Obsah vydání | 1. 9. 2017