K tureckému vojenskému plánu v Sýrii - čeká Evropu nová vlna uprchlíků?

11. 10. 2017

čas čtení 2 minuty
Jednotky turecké armády nemají v úmyslu provádět v syrské provincii Idlíb bojovou operaci, ale hodlají se tam rozmístit. Neusilují o konflikt s Asadovým režimem nebo místními oddíly. 

Podle dohody mezi Tureckem, Íránem a Ruskem z Astany má Turecko zajistit bezpečnost v provincii Idlíb. Ta je pod kontrolou opozičních ozbrojených skupin. 

Jednotky turecké armády budou rozmístěny v hranicích deeskalační zóny dohodnuté v Astaně. Jejich úkolem bude dohlížet na trvalejší zastavení palby mezi režimem a místními vojenskými skupinami. Za tímto účelem zřídí kontrolní a pozorovací stanoviště. 


Pokud jde o charakter akce, nejde o vojenskou operaci, ale o rozmístění jednotek. Neočekává se konflikt s asadisty ani s opozicí. Nicméně všechna rizika byla vyhodnocena a všechny eventuality zváženy. 

Výsledkem rozmístění by mělo být zhodnocení situace ozbrojných skupin v Idlíbu. (Panuje obava, že bez dalšího zásahu zvnějšku by Idlíb prakticky jistě ovládla vojensky nejsilnější islamistická frakce, Haját Tahrír aš-Šám, v zásadě přejmenovaná syrská odnož al-Kájdy - KD.) 

Tato skupina nevydala žádné prohlášení k tureckému nasazení, ale na druhé straně je známo, že odmítá vstup různých skupin Svobodné syrské armády do Idlíbu z tureckého území, k němuž má brzy dojít. Tento odpor zdůvodňuje tvrzením, že tyto skupiny mají americkou podporu (programy CIA na podporu syrské opozice však byly před rokem ukončeny - KD). 

V Idlíbu proběhla jedna z největších vln násilí z celé syrské občanské války. Po zahájení ruské intervence v říjnu 2015 zde začaly nálety. Na druhé straně sem z území obsazených režimem odešly miliony osob. 

Pokud nebude zabezpečeno zastavení palby, je považováno za jisté, že Asadův režim, Rusko a Írán zde plánují nové velké útočné operace. V takovém případě budou miliony lidí usilovat o vstup na turecké území. 

Více než milion osob již žije v táborech kolem hranice. Podle místní správy se na území Idlíbu zdržuje 2,4 milionu místních a 1,3 tzv. vnitřně přemístěných osob z ostatních částí Sýrie. 

Severovýchodně od zmíněného území leží město Afrin kontrolované kurdskou skupinou PYD/YPG od roku 2011. Tato organizace potřebuje zřídit přes Idlíb koridor vedoucí ke Středozemnímu moři. Podle dohody z Astany má turecké rozmístění předejít obsazení Idlíbu kurdskými oddíly. 

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
12503

Diskuse

Obsah vydání | 12. 10. 2017