Washington Post: Neonacista poražen v slovenských komunálních volbách, celkově zvítězila pravice

5. 11. 2017

čas čtení 1 minuta


Neonacistická strana, která má na Slovensku zastoupení v parlamentu, utrpěla těžkou ránu v regionálních volbách: její šéf Marian Kotleba, nebyl znovuzvolen předsedou regionální správy, napsal  Washington Post.

Marian Kotleba je šéfem organizace jménem Lidová strana Naše Slovensko, která otevřeně obdivuje nacistický loutkový stát, jímž bylo Slovensko za druhé světové války. Členové jeho strany užívají nacistické pozdravy, považují NATO za teroristickou organizaci a chtějí, aby Slovensko opustilo NATO i EU.

Sobotní krajské volby na Slovensku přinesly několik překvapení. https://t.co/CzhXoTVh17




Před čtyřmi lety Kotleba šokoval Slovensko tím, že zvítězil v centrálním regionu Banská Bystrica.

Slovenský statistický úřad uvedl v neděli, že v regionu zvítězil nezávislý kandidát Jan Lunter s 48,5 procenty hlasů a tvrdě porazil Kotlebu, který získal jen 23,2 procent.

V bezprecedentním strategickém rozhodnutí se dohodla většina vládnoucích i opozičních stran na podpoře Luntera, aby Kotlebu porazily. 

Ve volbách však překvapivě prohrála i vládnoucí sociálnědemokratická strana Smer a bude mít župany jen ve dvou regionech, v Trenčíně a v Nitře. Dosud levice kontrolovala šest krajů. Kandidáti pravicové koalice získali hejtmanské křeslo v Trnavě, Žilině, Bratislavě, Prešově a Košicích.

Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE 



 

0
Vytisknout
11910

Diskuse

Obsah vydání | 8. 11. 2017