V Německu se v neděli před půlnocí rozložily rozhovory o utvoření nové vlády

20. 11. 2017

čas čtení 1 minuta


Propodnikatelská strana FDP se odmítla nadále rozhovorů o utvoření nové německé vlády účastnit. "Čtyři diskutující partneři nemají společnou vizi pro modernizaci země ani společnou základnu pro důvěru," oznámil šéf FDP Christian Lindner. Čtyři vyjednávací strany  se nedokázaly několikrát dohodnout do společně určené doby na ohledně svých neshod ohledně migrace a energetické politiky. "Je lépe nevládnout než vládnout špatně."

Euro přes noc pokleslo na asijských trzích. Proti yenu o 0,6 procent, proti dolaru p 0,5 procent a proti libře o 0,43 procenta.



Merkelová se po federálních volbách, které se konaly koncem září,  snažila vytvořit koalici mezi svou Křesťanskodemokratickou unií (CVU), její bavorskou sesterskou stranou Křesťanskosociální unií (CSU), propodnikatelskou FDP a Stranou zelených. 

Merkelová se vyjádřila, že strany byly schopny dosáhnout dohody navzdory svým polarizovaným názorům na migraci a charakterizovala odchod FDP jako "politováníhodný". 

Při vyjednávání byla Merkelová často pasivní, zatímco se zástupci politických stran hádalo o to, kolika migrantům, kteří přišli do Německa v letech 2015 a 2016 má být dovoleno, aby si přivezli příslušníky svých rodin.

Strana zelených navrhla o víkendu kompromis - omezit každoroční počet přijímaných migrantů na 200 000, pokud ostatní strany dovolí migrantům se statutem "dodatečné ochrany" přivézt si své rodinné příslušníky.

Strany se také nedohodly ohledně globálního oteplování. Strana zelených požaduje omezení uhelných elektráren o 8-10 gigawattů, potenciální koaliční partneři vyjadřují obavy ze ztráty pracovních příležitostí.

Merkelová by se mohla pokusit o utvoření menšinové vlády, anebo by mohly být vypsány nové volby. Sociální demokraté odmítají vytvoření velké koalice. 

Podrobnosti v angličtině ZDE

0
Vytisknout
8386

Diskuse

Obsah vydání | 23. 11. 2017