Jak Trump likviduje ministerstvo zahraničí

29. 11. 2017

čas čtení 3 minuty
Zahraniční služba, nenahraditelné aktivum při porozumění a jednání se složitým a nebezpečným světem, čelí zřejmě své největší krizi, píšou Nicholas Burns a Ryan C. Crocker. Drakonické rozpočtové škrty prezidenta Trumpa a jeho zlehčující přístup k diplomatům a diplomacii hrozí, že zlikvidují americkou diplomacii právě v okamžiku, kdy je jí nejvíce třeba.


Spojené státy čelí mimořádnému počtu národně bezpečnostních výzev. I když v konečném důsledku spoléháme při obraně na armádu, naši diplomaté přicházejí do frontových linií a na nebezpečná místa po celém světě spolu s ní. Jsou hlavními vyjednávači při spolupráci s evropskými spojenci v NATO, abychom zadržovali rostoucí ruskou moc na kontinentě. Jsou hlavními vyjednávači usilujícími o mírové ukončení válek v Afghánistánu, Iráku a Sýrii. Naši diplomaté vytvářejí koalici zemí ve Východní Asii, aby čelili nezodpovědnému režimu severokorejského diktátora Kim Čong-una.

Na více než 280 velvyslanectvích a konzulátech pomáhá personál americkým občanům v potížích, pomáhá americkým firmám překonávat nespravedlivé bariéry pro obchod a investice, koordinuje protiteroristické a protidrogové programy a řídí rozvojovou a humanitární pomoc pro země v potížích.

Diplomaté vyjednávají dohody, které umožňují americkým vojákům přistávat a působit na základnách v zahraničí. Nejsilnější a nejchytřejší prezidenti věděli, že integrace diplomatických a vojenských strategií je nejefektivnějším způsobem, jak uspět v současném světě.

Oba jsme sloužili v zahraničí a ve Washingtonu jako kariérní diplomati celé dekády. Byli jsme velvyslanci za Republikánských i Demokratických administrativ. Jsme hrdí na nadstranickou kulturu našich bratrů na ministerstvu zahraničí. Prezident Trump a ministr zahraničí Tillerson mohou počítat s tím, že tito lidé budou neúnavně, loajálně a s velkou dovedností pracovat pro naši zemi.

Avšak obáváme se, že Trumpova administrativa zahraniční službu oslabuje sérií chybných rozhodnutí. Navrhla 31 % snížení rozpočtu, který ochromí globální dosah ministerstva. Nedokázala jmenovat lidi na většinu nejdůležitějších velvyslaneckých pozic ve Washingtonu i v zahraničí. Je na cestě k tomu přijmout nejmenší počet nových zaměstnanců ministerstva za mnoho let.

Ve výsledku mnoho nejzkušenějších diplomatů odchází. Spolu s vysoce postavenými diplomaty, kteří byli Trumpem hromadně propuštěni počátkem roku, jsme svědky nejvýznamnějšího odchodu diplomatických talentů za celé generace. Pokles morálky mezi těmi, kdo zůstali, je nám oběma zřejmý. Počet mladých Američanů, kteří požádali o vstupní test v zahraniční službě, poklesl v posledním roce o 33 %. To je zvlášť zarmucující a oslabí to diplomacii na celá léta.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
9228

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2017