Německá špionážní agentura zaútočila na Facebook za to, že neodstraňuje fake news

27. 11. 2017

čas čtení 1 minuta


Německo bude pokutovat internetové giganty, pokud nebudou řádně odstraňovat hate speech

Šéf domácích německých výzvědných služeb obvinil americké technologické giganty, jako je Facebook, že nepřijímají dostatečnou odpovědnost za své servery a že ochromují demokracii tím, že nerozlišují mezi fakty a názory.

"Dnes objevujeme 'pátý stav', který činí tvrzení, ale odmítá za ně přijmout společenskou odpovědnost," konstatoval Hans-Georg Maasen na konferenci o kybernetické bezpečnosti, kterou uspořádal německý hospodářský deník Handelsblatt.



"Jsou to obří digitální firmy, které se považují pouze za zprostředkovatele informací a skrývají se za právními výsadami platforem, protože nechtějí převzít redakční ověřování materiálu, který publikují."

Německo stojí v čele přísnější regulace sociálních sítí. V červnu schválilo zákon, podle něhož mají být zavedeny pokuty až do výše 50 milionů euro, pokud provozovatelé internetových stránek neodstraní bezodkladně nenávistný materiál. 

Facebook reagoval na přísnější regulaci v Německu a jinde oznámením, že zaměstnává tisíce nových pracovníků, jejichž úkolem bude monitorovat informace o nevhodném materiálu a posuzovat inzeráty. 

Maasen uvedl, že je důležité, že Facebook přiznal, že miliony jeho uživatelů viděly politicky konfliktní inzeráty, zveřejněné na Facebooku, které financovalo Rusko před loňskými americkými prezidentskými volbami a po nich.

"Demokratický pluralismus přichází o své základy, pokud už není založen na faktech a realita je proměněna v pouhé názory," řekl. 

Podrobnosti v angličtině ZDE


0
Vytisknout
9857

Diskuse

Obsah vydání | 5. 12. 2017