Nejhorší věc Trumpova prvního roku v prezidentském úřadě: Fašizace médií

23. 1. 2018

čas čtení 2 minuty

Americký mediální mainstream jde Donaldu Trumpovi tvrdě na ruku navzdory domněnce, že americký prezident nenávidí tisk, domnívá se blízkovýchodní analytik Juan Cole. Američtí novináři každý den píší o tom, co Donald Trump řekl, neboť jeho výroky považují za to nejdůležitější. Avšak daleko lepší a informativnější by bylo, kdyby žurnalisté psali texty o rasových předsudcích vůči imigrantům ve světle dějin rasistických předsudků vůči přistěhovalcům (příkladně Trumpova poznámka o „prdelích světa“ je paralelou k nacistickým postojům vůči většině států, které se zúčastnily olympijských her v Berlíně v roce 1936).  

Prvoplánová honba za ratingem a dolary inzerentů je velice nebezpečná. CNN loni v létě poskytovala Donaldu Trumpovi prostor každý večer a nechala ho hovořit k publiku hodinu a více, a to bez přítomnosti zkušeného novináře. Trump přirozeně poutal velkou pozornost, což přitahovalo i pozornost inzerentů.

Trumpismus je přitom americkou formou fašismu. Avšak redaktoři televizních zpráv se domnívají, že musí vyvážit diskusní panely, a proto se obracejí na Trumpovy spolupracovníky, včetně osob, které se podílely na jeho nechutné kampani. Výsledkem je, že Trump oslovuje miliony lidí prostřednictvím svých tweetů a rovněž prostřednictvím svých spolupracovníků, kteří v korporátních médiích šíří jeho myšlenky, jež často připomínají nacistické postoje.

Nicméně rasismus není legitimním vysvětlením ničeho. Mainstreamová média nyní chrlí Trumpovy myšlenky ve velkém - a ty se tak dostávají k milionům lidí na celém světě. Na vině je rozvrácený svět velkých sdělovacích prostředků, které jsou primárně orientovány na zisk. Tato skutečnost degraduje naši společnost a naše hodnoty. Vlastníci korporátních médií by se měli podívat do zrcadla a rozhodnout se, zda skutečně chtějí, aby hnědé košile bily jejich děti v ulicích, protože události dnešních dní se ubírají přesně tímto směrem.     

Celý text v angličtině ZDE 

0
Vytisknout
6787

Diskuse

Obsah vydání | 25. 1. 2018