Mezitím v Absurdistánu 55:

"Hitlera Němci upřímně milovali stejně tak, jako Češi milovali Reinharda Heydricha"

30. 1. 2018 / Tomasz Oryński

čas čtení 14 minut
Polská diplomacie znovu hrdě povstala, už není na kolenou, bohužel se ale při vstávání tvrdě praštila do hlavy o hranu stolu. Tentokrát se jí podařilo rozzuřit všechny: Západ, židy i obě strany politického konliktu v Polsku. Avšak začněme vyjasňováním určitých faktů.

Začněme tímto článkem v deníku Haaretz, který je prostě ukázkou výjimečně špatné novinářské práce, anebo je to  záměrný pokus šířit falešné informace a vyvolávat nenávist vůči Polsku. Článek tvrdí, že "Dolní komora polského parlamentu hlasováním schválila kriminalizaci zmínek o polských zločinech během holocaustu", což zjevně není pravda. Nový zákon, který schválil polský Sejm, kriminalizuje "obviňování Poláků za zločiny spáchané Němci". Zbytek článku je také plný, v nejlepším případě, polopravd.


Znamená to ale, že nemáme zde žádný problém? Ne, to vůbec neříkám. Víte, ten nový zákon, který byl právě schválen v polském parlmentu, je jen dalším příkladem, kdy  strana Právo a spravedlnost řádně poznala, co je problém, a pak se ho pokusila vyřešit s katastrofálními důsledky. Ten problém, že Polsko je obviňováno z nacistických zločinů, je reálný, a výraz "polské koncentrační tábory" je urážlivý pro statisíce polských obětí a vězňů nacistických koncentračních táborů. Říkat, že používat toho výrazu je v pořádku, protože koncetrační tábory byly umístěny v Polsku, je asi tak absurdní, jako kdyby se psalo o "americkém útoku na dvojčata v New Yorku", o "japonském vybombardování Hirošimy" či o "československé invazi do Československa v roce 1968" - a jako kdyby se tvrdilo, že je to naprosto v pořádku, protože se ty události odehrály v těchto zemích.

Avšak boj za historickou pravdu, kterou dosud vedly všechny polské vlády, začínal mít konečně dopad. Kromě protipolských frakcí v Izraeli a kromě osob, které popírají podíl Němců na holocaustu, nikdo neměl problém s prosbou Polska, aby se tento zavádějící výraz přestal používat.

Takže jak vznikla tato kauza? No, o straně Právo a spravedlnost je známo, že se pokouší přepisovat historii. V jejich verzi historie bylo Polsko čistě obětí a navzdory tomu, navzdory mnoha překážkám, se podle PiS Poláci hromadně snažili zachraňovat židy před nacisty. Ani jedno není pravda. I když má Polsko mnoho protinacistických hrdinů a hrdinky jako Irena Sendler si zaslouží daleko většího uznání, hrdinství v Polsku za druhé světové války nebylo pravidlem, spíš výjimkou. A nejenže většina Poláků byla pasivních, někteří sami aktivně útočili na židy. Nebyly zrovna nezvyklé zločiny jako pogrom v Jedvabném   a mnoho Poláků aktivně spolupracovalo s Němci, anebo vydíralo židy a Poláky, kteří jim pomáhali, ve snaze dostat z nich peníze. Těmto lidem se říkalo “szmalcownicy”, jak nám to laskavě nedávno připomněl Ryszard Czarnecki, když toho slova použil k urážce opoziční europoslankyně. Kromě toho, někteří Poláci podporovali Hitlera v jeho protižidovském tažení a šířili antisemitismus už před válkou. Mezi nimi byla jedna pozoruhodná organizace, Obóz Narodowo-Radykalny (Národně-radikální tábor). Dnes byla tato organizace znovu založena a její členové mají otevřené vazby na své předválečné předchůce, přesto však má s touto dnešní organizací strana Právo a spravedlnost přátelské vztahy, jak už jsme o tom v Britských listech psali několikrát.

A v tom právě spočívá ten problém. Vzhledem k tomu, že na novém zákoně není nic špatného (i když mohl být napsán lépe, což platí o většině zákonů schválených během vlády strany Právo a spravedlnost). V mnoha zemích existují podobné zákony, například ty, které zakazují popírání holocaustu. Problém je strana Právo a spravedlnost, která se snaží udělat, co na očích vidí, svým nejlepším kamarádům, nacionalistům z ONR. Jen se podívete sem, jak se kroutí   polská ministryně školství (!) když se snaží nepřiznat, že za pogromy v městech Kielce a Jedwabne nesou vinu Poláci.

Ano, my v Polsku máme problém. A šíření falešných zpráv v izraelskch novinách, anebo židovští aktivisté, kteří záměrně zahájili na twitteru válku tím, že úmyslně používají hashtag #PolishDeathCamps (#polskésmrtícítábory) tento problém nevyřeší. Jenom to přimělo polské antisemity reagovat stejně násilně a skutečnost, že polská státní televize tyto antisemitské tweety odvysílala,   židy jen dále rozzuřilo. Takže strana Právo a spravedlnost, zdá se, svůj problém zvládla dobře.

Je ovšem známo, že každý nový zákon je jen tak dobrý, jak dobří jsou lidé, kteří ho realizují v praxi. A o straně Právo a spravedlnost je známo, že  zákony zkresluje k dosažení svých politických cílů.

Možná se něco změní po šokující reportáži, odvysílané v televizi TVN, o které jsme psali minulý týden. Členové ONR si nyní stěžují, že mají problémy v zaměstnání, protože reportáž ukázala problém, že neonacisté infiltrují obecnější nacionalistické hnutí. Poté, co se ze strany Právo a spravedlnost ozvalo pár bázlivých hlasů kritizujících vazby nacionalistů na fašismus, mluvčí ONR obvinil stranu Právo a spravedlnost ze zrady za to, že tuto organizaci opustila a  zvolila si cestu "eurolevice" namísto toho, aby podporovala skutečné polské vlastence.

Otázkou je: Rozhodne se strana Právo a spravedlnost skutečně se distancovat od tak podstatného počtu svých stoupenců, anebo je to jen hra, než se usadí prach? Zatím byly reakce strany Právo a spravednost na neonacistický skandál nedůsledné. Náměstek ministra spravedlnosti Patryk Jaki se zmínil o tom, že vláda je možná na cestě k zákazu ONR, Joachim Brudziński,  jeden z nejbližších poradců Jarosława Kaczyńského, naproti tomu  říká, že je to jen příkladem toho, jak opozice v Polsku a elity z Bruselu se nás snaží přesvědčit, že máme problém s neonacisty, aby tak odvedly pozornost od daleko vážnějších problémů, jako je protizákonná činnost opozice anebo útoky proti kancelářím strany Právo a spravedlnost (nedávno kdosi pocákal místní kancelář PiS barvou, na jinou kdosi hodil výkal). Joachim Brudziński také důrazně opakuje pravicový narativ, že fašismus a nacismus nemají vůbec nic společného s pravicí, protože jsou to ve skutečnosti levicová hnutí. Zjevně se lidé ve straně Právo a spravedlnost obávají, že dojdou příliš daleko při své kritice a ztratí kontrolu nad nacionalisty. A co se stane, jestliže se fašisté rozhodnou vstoupit do politiky sami, namísto toho, aby podporovali PiS?

Když už hovoříme o levicových oranizacích, dobře známé vzdělávací středisko z  Powiśle, levicová analytická instituce... Dobře, tak ne, buďme seriozní.  Pravicový debatní klub ve Varšavě uspořádal přednášku, během  níž šéf tohoto klubu a jeho host chválili Adolfa Hitlera. Podle nich se "měli Poláci v Německu za Hitlera lépe, než se dnes tam mají za Merkelové" a Hitlera milovali Němci téměř tak intenzivně jako "Češi milovali SS-Obergruppenführera Reinharda Heydricha". Druhým přednášejícím byl nakladatel Andrzej Ryb, který vydal knihu Leona Degrelleho "Hitlerův věk". Jestliže nevíte, kdo byl Leon Degrelle, byl to belgický nacista a člen Waffen SS. Anebo, jestli máme věřit tomuto článku na stránkách ONR, Degrelle byl  "ideál katolíka, vojáka, státníka a rytíře, stojícího před branou svého přesvědčení a svých hodnot, za něž byl opravdu ochoten prolévat krev, vlastní, nebo svých nepřátel (...) Z perspektivy člověka narozeného v jednadvacátém století (...) to byl hrdina a vzor."

Ano, tohle se píše na internetových stránkách polské nacionalistické organizace, která tvrdí, že s takovými levicovými ideologiemi jako nacismus nemá nic společného. Předpokládám, že proti Britským listům bude nyní podána žaloba, tak jako byla podána na televizi TVN organizátory neonacistického hudebního festivalu, záběry z něhož byly odvysílány v reportáži této televize, na nichž radikální skinheadi s vytetovanými hákovými kříži hajlovali a skandovali "Sieg Heil" a hudebník na pódiu vulgárními slovy požadoval násilí proti Donaldu Tuskovi). Jsou uraženi, že vyšlo najevo, že to jsou nacisté. Požadují odškodné ve výši milionu zlotých. Protože, víte, oni  nejsou nacisté.

Avšak vraťme se na okamžik k tomu belgickému nacistovi. Poté, co Guy Verhofstadt kritizoval skutečnost, že se loni v listopadu Pochodu nezávislosti v Polsku účastnili nacisté, reakcí od polské pravice bylo vyčíst mu 10 000 nacistů belgických. A teď se dočítám, že byl Leon Degrelle tak vynikající člověk. Takže co to vlastně mělo znamenat? Kritizovali Verhofstadta snad za to, že nepochválil ty hrdé rytíře a vzorné státníky, nebo co?

V jiných zprávách tentokrát něco z opravdové levicové organizace. Levicový portál Krytyka Polityczna publikoval diskusi, v níž debatovalo pět žen, zda by měla být viagra k dispozici bez lékařského předpisu. Použily tytéž argumenty, které běžně používají muži politikové, když debatují o potratech. "Je erekce darem od Boha?" ptaly se. "Měli bychom dovolit, aby lobbisté prosazující erekci z ní udělali prostě jen zboží?" Tuto parodii ocenili dokonce i lidé na pravici. Tedy ti chytřejší, protože mnoho pravičáků propadlo zuřivosti. Byli šokováni drzostí těch pitomých feministek, čímž ještě posílili to, co chtěla Krytyka Polityczna říci.

Vyskytl se další skandál týkající se státní televize TVP. Jedním jejím populárním, dlouholetým krimi seriálem je "Otec Mateusz". To je formát z Itálie, v němž kněz, jezdící na kole (opravdu? na kole? Oni snad v Sandomierzi nejsou žádní bezdomovci, kteří by mu mohli věnovat luxusní automobil, jak ho věnovali Otci Rydzykovi?) řeší zločiny, které trápí město Sandomierz. Nedávno se televize TVP pokusila šířit strach z uprchlíků. Ukázalo se, že jeden z herců odmítl hrát roli, když se dověděl, že jeho postava, muslimský uprchlík, má umístit bombu v místní školce. Televize TVP prohlašuje, že to není pravda,  a aby to dokázala, přednostně tuto natočenou epizodu odvysílala. Podařilo se jim z ní odstranit všechny scény s uprchlíkem - muslimským teroristou, tak tvrdým sestřihem, že zápletka už nedává žádný smysl. Ale alespoň se jim podařilo zase jednou dokázat, že Gazeta wyborcza šíří lži, že ano?  

Pomalu se chýlí ke konci některé staré záležitosti. Například případ kožešiny rysa, který zdobí letní chatu bývalého ministra životního prostředí Jana Szyszka. Rysi jsou v Polsku přísně chráněni, takže i vlastnictví takové kožešiny je přísně regulováno a prokurátoři měli vyšetřovat, zda nebyl tento rys usmrcen v rozporu se zákonem. Avšak ministr Szyszko vysvětlil mimo veškeré pochybnosti, že tuto trofej vlastní zcela legálně: byl to dar od známého, který bohužel zemřel, než mu stačil předat ke kožešině veškerou dokumentaci.  Jan Szyszko odmítl poskytnout jméno tohoto dárce - bylo by možné, že by to byl tentýž bezdomovec Stanisław, který věnoval Otci Rydzykovi ty dva luxusní automobily?   V každém případě se prokuratura nezajímala o další vyšetřování tohoto případu. Jan Szyszko obdržel varování a případ je nyní uzavřen.

Vyšetřování autonehody Beata Szydłové došlo do problematické etapy. Ukázalo se, že svědkové této nehody musejí být ohodnoceni psychologem, aby se určilo, zda jsou jejich svědectví důvěryhodná. Náhodou se stalo to, že je k dispozici 30 různých expertů-psychologů, a  tak byla tato práce poskytnuta manželce jednoho stranického kolegy Beaty Szydło. To je opravdu překvapivé, že? Kdo by to vůbec čekal?

Mezitím pokračuje budování kultu osobnosti. Pan premiér Morawiecki položil květiny pod plaketou připomínající návštěvu Lecha Kaczyńského, který položil květiny u pomníku tzv. "prokletých vojáků" v  městě Ostrołęka. Zajímalo by mě, jak hluboko tohle máme rozbírat? Jestliže zůstane strana Právo a spravedlnost u moci, dovedu si dobře představit, že za deset let položí premiér Jaki květiny pod plaketu připomínaící návštěvu prezidenta Dudy, který tam položil květiny pod plaketu připomínající návštěv premiéra Morawieckého, který položil květiny pod plaketu připomínající návštěvu prezidenta Lecha Kaczyńsého, a tak dále, a tak dále. Oni prostě nevědí, kdy přestat.

Ale někteří lidé už toho mají opravdu dost. Podle portálo Wirtualna Polska došlo ke vzpouře v polské pobočce jedné mezinárodní korporace poté, co ulice, v níž je umístěna budova jejích kanceláří, byla přejmenována z ulice Lidové armády na ulici Lecha Kaczyńského.  Poté, co byl odmítnut návrh, že by se firma měla přestěhovat jinam, bylo navrženo změnit uspořádání budovy tak, aby vznikl nový oficiální vchod v postranní ulici, aby se v dokumentech firmy nemuselo uvádět jméno Lecha Kaczyńského. Mezinárodní ředitelství této firmy to ale odmítlo povolit, nechtělo se podílet na "politické" akci.

To by mohlo vrhnout nové světlo na nedávný případ, který se dostal do zpráv po celém světě, o krávě,  která utekla a připojila se k stádu bizonů v Bělověžském pralese. Možná její kravín taky pojmenovali po Lechu Kaczyńském a ona už to nemohla taky snést?

0
Vytisknout
17059

Diskuse

Obsah vydání | 1. 2. 2018