Druhá tajná analýza britské vlády: Omezení migrace do Británie vážně poškodí britskou ekonomiku

1. 2. 2018

čas čtení 2 minuty



Z druhé tajné analýzy britské vlády, kterou také získal server Buzzfeed.com, vyplývá, že záporný finanční dopad omezení migrace z EU do Británie na britskou ekonomiku bude podstatně větší, než finanční zisky, které přinese budoucí samostatná obchodní dohoda Británie se Spojenými státy (poté, co by Británie opustila normy Evropské unie a vpustila  na svůj trh méně kvalitní americké výrobky).

V pondělí tento týden zveřejnil server Buzzfeed.com první tajnou analýzu britské vlády, z níž vyplynulo, že všechny varianty odchodu Británie z EU Británii ekonomicky poškodí, a pokud bude Británie nucena z EU odejít bez dohody, poklesne britský HDP až o 8 procent.



Druhá tajná analýza britských vládních odborníků dokazuje, že přísnější imigrační politika Británie vůči EU, kdy budou občané z EU muset plnit imigrační podmínky jako dosud lidé z ostatního světa, bude mít daleko větší záporné ekonomické dopady na Británi než ekonomický zisk případné nové britské obchodní dohody se Spojenými státy, který by vedl k zvýšení hospodářského růstu jen o 0,2 procenta.

Během své nynější návštěvy Číny zdůraznila Theresa Mayová, že během tzv. přechodového období po oficiálním odchodu Británie z EU v březnu 2019 nebudou mít občané EU už právo volného pohybu do Británie. Guy Verhofstadt naopak zdůraznil, že o principu volného pohybu obyvatelstva evropská sedmadvacítka nehodlá vyjednávat, a pokud si chce Británie během přechodového období udržet přístup na evropský trh, bude muset dodržovat i nadále všechny svobody EU i plnit ustanovení veškerých zákonů EU, včetně nově přijatých, na jejichž formu už nebude mít Británie vliv.

To vedlo britského ostře euroskeptického konzervativního poslance Jacoba Reese-Mogga, jemuž se často vůči jeho anachronistickým postojům přezdívá "poslanec pro 18. století", k obvinění Evropské unie, že chce z Británie udělat svůj "vazalský stát".


Podrobnosti v angličtině ZDE ZDE

 




0
Vytisknout
6868

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2018