Írán kvůli sílícím protestům proti hidžábu zatkl 29 žen

2. 2. 2018

čas čtení 1 minuta
Teheránská policie zatkla 29 žen za to, že se objevily na veřejnosti bez předepsané pokrývky hlavy. Protesty proti předpisům o odívání, které platí od islámské revoluce v roce 1979, sílí.


Zatčené byly obviněny z přestupků proti veřejnému pořádku a předány státní prokuratuře.

Generální prokurátor Mohammad Džafar Montazerí zlehčuje eskalující protesty a ve středu prohlásil, že jsou "triviální" a "dětinské", možná podněcované cizinci.

Dostal otázku ohledně osudu ženy zatčené počátkem týdne za to, že se postavila na podstavec na rušné ulici bez povinného závoje.

Na sociálních médiích se objevily snímky nejméně 11 dalších žen protestujících stejným způsobem. Prominentní lidskoprávní advokát sdělil AFP, že jedné ze zadržených byla kauce stanovena na více jak 100 000 dolarů.

Montazerí prohlásil, že ženy, které se vzpírají předpisům vyžadujícím závoj na obličeji a "slušné" oblečení, musely být podněcovány z ciziny.

Ale i nábožensky konzervativní Íránci vyjádřili protestům podporu a mnozí tvrdí, že náboženská pravidla by měla být otázkou osobní volby.

Prostesty proti předpisům o odívání sílí řadu let. Mravnostní policie kdysi pravidla přísně vymáhala, ale od roku 2013 jsou tyto zásahy mnohem méně časté.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7379

Diskuse

Obsah vydání | 6. 2. 2018