Nová německá GroKo reprezentuje radikální rozchod s politikou CDU posledních 12 let. Nefér výpady proti kritice na tom nic nezmění

9. 2. 2018 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty


Novou německou koaliční smlouvou náš západní soused rezignuje na celou řadu rolí, které až dosud v Evropě zastával a kvůli nimž se těšil vážnosti. Kombinuje ve vnitřní politice obrat doprava, který se Janu Čulíkovi rozhodně nebude líbit, s ústupky SPD napojené na kšefty s Gazpromem v politice zahraniční a bezpečnostní, které Německo budou v Evropě mezinárodně izolovat. Berlín také přestává být evropským tahounem v ochraně klimatu. Nová GroKo je ve skutečnosti nepřiznanou reakcí na Trumpovo "America First" ve smyslu "Germany First".


U Merkelové upadla v nemilost architektka obratu strany doleva Ursula von der Leyenová, která z CDU udělala "druhou sociálně demokratickou stranu". Ještě poměrně nedávno byla považována za nástupkyni současné kancléřky. To už je však minulost. Nyní překáží.

Ministerstvo vnitra dostane v nové vládě do správy bavorská CSU prosazující postoje a opatření konkurující ultrapravicové AfD. Obrat koalice CDU/CSU doprava se sice dal dlouhodobě předvídat, nicméně jeho rozsah skutečně poněkud vyráží dech. Doufám že si Jan Čulík uvědomuje, jak bude nyní vypadat německá uprchlická politika. Insinuováním údajné mysogynie na účet kritiky přehnaně emocionálního vystupování německých politiků, které v Evropě zákonitě vyvolává reminiscence na neslavné kapitoly německé historie, na tomto faktu nic nezmění.

Martin Schulz na ministerstvu zahraničí bude znamenat dalšího měkkého a nekompetentního oponenta mocenských her Kremlu v Evropě a neslibuje vůbec nic dobrého pro válkou sužovanou Ukrajinu. Jeho absolutně nediplomatická vyjádření nejsou hodna kandidáta na post šéfa diplomacie. - Nefungující a paralyzovaný Bundeswehr, který nemá ani tolik bojové techniky jako Moskvou podporovaní "separatisté" v Donbasu, bude na nátlak SPD dále finančně škrcen v okamžiku, kdy by mělo Německo být hlavním organizátorem společné evropské obrany. Namísto posílení prosazovaného von der Leyenovou ho čeká další úpadek a oslabování. 

Francouzský prezident Emmanuel Macron získá v Německu v čele s novou velkou koalicí velice problematického partnera. Sice mu to na jedné straně umožní, aby sám o to více na mezinárodní scéně zářil, ale na druhé straně jej partnerství se současným Berlínem bude zásadně zatěžovat a může i výrazně uškodit mezinárodnímu přijetí jím navrhovaných reforem EU.

2
Vytisknout
5737

Diskuse

Obsah vydání | 9. 2. 2018