Američtí studenti uspořádali u Bílého domu protest proti vraždění ve školách

20. 2. 2018

čas čtení 2 minuty


Mladí lidé se na demonstraci ve Washingtonu ptají: "Budu teď na řadě pro zabíjení já?"



Desítky teenagerů se v pondělí položily na zem před Bílým domem na protest proti nečinnosti amerického prezidenta ohledně kontroly zbraní po masakru na Floridě, při němž zahynulo 17 mladých lidí.

Demonstrace se účastnili i rodiče a učitelé. Dva aktivisté se pokryli americkou vlajkou, zatímco jiný měl transparent: "Budu teď na řadě já?"

 

"Je opravdu důležité vyjádřit náš hněv a důležitost toho, že je opravdu konečně nutné věci změnit a zavést v Americe kontrolu zbraní," řekla Ella Fesler, šestnáctiletá studentka z Virginie. Dodala: "Každý den, když se s rodiči loučím, uvědomuju si, že je možná vidím už naposledy."

Donald Trump je ostře kritizován za svou chabou reakci na masakr na Floridě a za energickou podporu teroristické organizace National Rifle Association, která svými finančními dary korumpuje množství amerických politiků.

Trump byl nicméně donucen zahájit rozhovory s republikány a demokraty v Senátu o tom, jak posílit kontrolu nad tím, aby si známí pachatelé trestných činů nemohli kupovat zbraně. Jde o chabé opatření, avšak umožňuje americkému Kongresu výmluvu, že není pravda, že pro kontrolu zbraní nedělá nic.

O Trumpovi je známo, že nesystematicky mění své postoje v reakci na události nebo na to, co mu kdo kdy náhodně řekne. Než vstoupil do politiky, podporoval zákaz útočných automatických zbraní a "trochu delší čekací dobu" pro osoby, které si chtějí koupit zbraň. Během prezidentské kampaně však bezostyšně podporoval organizaci NRA. Zrušil také Obamovo ustanovení bránící některým lidem, aby si koupili zbraň.

Po loňském masakru v Las Vegas se zdálo, že Trump zakáže prodej zařízení, které umožňuje zbraním rychleji automaticky střílet, avšak neudělal nic.

Výrobce tohoto zařízení "Slide Fire Solutions"? nabízí pro ně desetiprocentní slevu prostřednictvím kupónu s heslem MAGA - Učiňme Ameriku znovu velikou.

Trump vyvolal hněvivou reakci poté, co zmotal otázku kontroly zbraní s vyšetřováním FBI možného spiknutí jeho prezidentské předvolební kampaně s Ruskem.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7045

Diskuse

Obsah vydání | 22. 2. 2018