Změna klimatu "ohrozí život v evropských městech"

23. 2. 2018

čas čtení 2 minuty
Velká britská města jako Glasgow, Wrexham, Aberdeen a Chester mohou být vážněji zasažena změnou klimatu, než se vědci původně domnívali. Ukazuje to nová výzkumná studie.


Studie univerzity v Newcastlu s pomocí klimatických modelů analyzuje změny v průběhu záplav, sucha a vln veder ve všech evropských městech.

Pro období 2050-2100 team předložil tři scénáře počítající s nízkým, středním a silným dopadem klimatických změn.

Ale i nejoptimističtější scénář ukazuje, že 85 % britských měst na řekách, včetně Londýna, bude čelit zvýšeným záplavám.

Ve scénáři počítajícím s nejsilnějším dopadem některá města v Británii a Irsku mohou očekávat až zdvojnásobení povodní. Nejhůře postižen by byl Cork, kde by povodňové vody přibude o 115 %. Wrexham, Carlisle, Glasgow a Chester by čekal nárůst o více než 75 %.

V Británii by byla nejhůře zasažena města Carlisle, Glasgow, Aberdeen, Derry a Chester, zatímco v v Irsku jde o Dublin, Cork a Waterford.

Ve všech 571 studovaných městech se zhorší vlny veder a podle nejhoršího scénáře může být situace v Jižní Evropě 14 x horší než dnes.

Hlavní autorka Selma Guerreirová tvrdí: "Ačkoliv jihoevropské regiony jsou adaptovány na vedra, změna na takové úrovni může být za hranou. Navíc většina měst čekají významné změny ve více než jednom riziku, což zdůrazňuje podstatnou výzvu zvládání klimatických rizik."

Zatímco jihoevropská města čeká největší nárůst počtu horkých dní, Střední Evropu by mělo zasáhnout největší zvýšení teplot - podle příznivého scénáře o 2-7 stupňů, podle nejméně příznivého až o 8-14 stupňů.

V evropském měřítku budou nejhůře zasažena města Dublin, Helsinki, Riga, Vilnius a Záhřeb.

Největší navýšení počtu horkých dní může očekávat Stockholm a Řím, zatímco a Prahu a Vídeň může potkat největší nárůst maximálních teplot.

Lisabon a Madrid nejvíce ohrozí sucha, zatímco Athény, Nicosii, Vallettu a Sofii čeká současně maximální nárůst such i veder.

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8478

Diskuse

Obsah vydání | 23. 2. 2018