Německo: Žhářské útoky na turecká komunitní centra a obchody

14. 3. 2018

čas čtení 2 minuty
Žháři v pondělí zaútočili na turecké komunitní centrum v západní části Německa. Jde o poslední případ útoku, jaké Turecko někdy připisuje kurdským militantům kvůli své ofenzívě v severní Sýrii.


  Neznámí pachatelé hodili zápalná zařízení na centrum ve městě Ahlen, oznámila policie. Nevyloučila politický motiv.

  O víkendu proběhly útoky Molotovovými koktejly na turecké mešity v Berlíně a ve městě Lauffen, na kulturní centrum v Meschede a obchod se zeleninou v Itzehoe, kde také byla rozbita okna mešity. Nikdo nebyl zraněn.

  Policie v Meschede zatkla tři Syřany, kteří popírají účast na útoku.

  Útoky se objevily po víkendu, během nějž proběhlo několik demonstrací proti turecké vojenské operaci, jejímž cílem je vytlačit kurdské milice YPG z oblasti Afrinu v severní Sýrii.

  K prokurdské demonstraci došlo v sobotu v Hamburku, kde byl kamenován turecký konzulát, a v neděli na letišti v Düsseldorfu někteří z protestujících vyvolali potyčky s policií, která nasadila pepřový sprej.

  Turecké ministerstvo zahraničí vyjádřilo nad útoky "hluboké znepokojení" a neděli prohlásilo, že k incidentu v Lauffenu se přihlásila skupina spojená se zakázanou Stranou kurdských pracujích (PKK).

  Ministerstvo dodalo, že v poslední době došlo k "významnému nárůstu počtu útoků na turecké mešity v Německu", a že je spáchaly "rasistické a islamofobní skupiny, ale také teroristická organizace PKK".

  Prokurdská webová stránka publikovala videa zachycující útoky v Lauffenu a Meschede a oznámila, že je provedla kurdská mládež.

  Kurdská komunita v Německu útoky ostře odsoudila a distancovala se od výzev na sociálních sítích "vyzývající kurdskou mládež k použití násilí proti tureckým institucím".

  Předseda Ali Ertan Toprak prohlásil, že takové útoky "ohrožují nevinné lidské životy a politicky poškozují hlavně kurdskou věc, zatímco zpochybňují mírové soužití v Německu."

  Toprak vyzval Kurdy, aby upustili od násilí, a zdůraznil, že není jasné, zda útoky provedli "příznivci PKK nebo turecká tajná služba MIT".

Zdroj v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8696

Diskuse

Obsah vydání | 16. 3. 2018