Evropská unie zavede přísnou regulaci proti zneužívání dat počítačovými firmami

24. 4. 2018

čas čtení 1 minuta



Pokud technologické firmy rychle nezavedou strategie proti šíření fake news a proti zneužívání osobních dat tak, jak to činila firma Cambridge Analytica, Evropská unie proti nim zavede před evropskými volbami v roce 2019 přísnou regulaci, varoval bezpečnostní komisař EU Julian King. Zdůraznil, že na ochranu nadcházejících voleb musejí být zavedena "krátkodobá, konkrétní opatření" proti manipulaci voličů na sociálních sítích. Skandál spojený s firmou Cambridge Analytica ukázal, jak naléhavá je tato otázka.

Firmy, podnikající na sociálních sítích, budou muset podepsat dobrovolný soubor regulačních předpisů, aby nemohly být sociální sítě "zneužívány k šíření falešných informací". Platformy na sociálních sítích musejí být změněny tak, aby uživatelé věděli, zda jim platforma nabízí reklamu nebo informaci. Politická reklama by měla být doplněna informací, kdo za ni zaplatil.

Ve čtvrtek k tomu vydá Evropská unie strategický dokument.

Požaduje v něm mimo jiné o obrovské rozšíření vyučování mediální gramotnosti ve školách a intenzivnější spolupráci mezi organizátory. Avšak bezpečnostní komisař EU požaduje urgentní akce "k posílení transparentnosti, vystopovatelnosti a zodpovědnosti platforem, aniž bychom spadli do pasti cenzury."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9025

Diskuse

Obsah vydání | 30. 4. 2018