V důsledku protiimigrantské hysterie vznikají na britských univerzitách brutálně policejní poměry

12. 7. 2018

čas čtení 1 minuta
 

Britská univerzita University College v Londýně vyhrožuje svým zaměstancům, univerzitním profesorům, drakonickými tresty, pokud se na přednáškách nebudou chovat jako policisté či imigrační úředníci a nebudou kontrolovat imigrační dokumenty studentů. Univerzita varovala své zaměstnance, univerzitní učitele, že pokud neudají úřadům, že nějaký jejich student má nesrovnalosti ve svých imigračních dokumentech, budou osobně pokutováni až částkou 20 000 liber (580 000 Kč).



Ve středu vydala studentská unie na UCL výsledky průzkumu mínění mezi tamějšími studenty. 83 procent z nich zastává názor, že způsob, jimiž univerzita kontroluje imigrační dokumenty studentů, je diskriminační. Studentská unie poukázala na to, že univerzita vyhrožuje studentům, že je udá ministerstvu vnitra, pokud nebudou dodržovat "procedury".

Mark Crawford, pracovník studentské unie, dodal: "Tyto nové procedury kontrol studentských víz jsou absurdní, zbytečné a akademicky negramotné. Mění univerzitní profesory v pohraničníky."

Postgraduální student Javiera Sandoval konstatoval: "Množství stresu a úzkosti, způsobené z toho, že musím běhat za profesory a nechat si od nich podepisovat potvrzení, že jsem byl na jejich přednášce, je absolutně hnusné a má to vážný dopad na mou práci."

Sanaz Raji, zakladatelka organizace Unis Resist Border Controls (URBC) poukázal na to, že na britských univerzitách vládne ohledně imigračních kontrol atmosféra strachu. "Zahraniční studenti jsou pod intenzivním dohledem a to má dopad na jejich duševní zdraví a na jejich studium."

UCL posléze konstatovala, že email vyhrožující profesorům, že dostanou pokutu ve výši 20 000 liber, byl odeslán "omylem" a že se mezitím vedení univerzity profesorům omluvilo.  

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
6940

Diskuse

Obsah vydání | 13. 7. 2018