Jak američtí "experti" zničili demokratickou politiku

21. 7. 2018

čas čtení 4 minuty



Jediné, co potřebujete, je jednoduché heslo, a musíte ho neustále opakovat, protože jinak si ho lidé nevštěpí.


Krishnan Guru-Murthy: Mohu se vás zeptat na váš přístup k médiím? Protože to je něco, co se opravdu změnilo během doby, co jste v politice. I během mé kariéry: Před 20 lety bylo běžné, aby ministři běžně vystupovali v médiích a ve zpravodajství a v publicistických pořadech a v podstatě přišli do médií na požádání kohokoliv. Dnes je to relativně vzácné. Vy jste jeden z několika posledních opravdu vlivných britských politiků, který vystoupí v médiích, kdykoliv vás požádáme.


Ken Clarke, dlouholetý britský konzervativní politik:
No, my jsme všichni vystupovali v médiích. Je to součástí mého zaměstnání, to byl vždycky můj názor. A občas jsem byl velmi kontroverzním ministrem. Víte, ta představa, že jsem jaksi vždycky býval konzervativec, který flirtuje s levicí, tak jsem nebyl vždycky vnímán. A ocítal jsem se uprostřed opravdu velkých kontroverzí.

O státním zdravotnictví, někdy o státních financích. Chtěl jsem prostě oslovovat veřejnost, podílet se na veřejné debatě, vysvětlit, proč dělám to, co dělám, odpovědět svým kritikům a reagovat na kritiku. Myslím, že se to od vás očekávalo. Za vlád Thatcherové, Majora, a ještě předtím. Ministři museli mít manažerské schopnosti i schopnost veřejné debaty, museli se dokázat obhájit, argumentovat ve své věci a snažit se v debatě zvítězit.

Krishnan Guru-Murphy: Proč se to změnilo? Myslíte si, že je to chyba?

Ken Clarke:
No, politické strany začaly získávat příliš mnoho peněz a začaly platit miliony liber expertům, především z USA, kteří říkali, že vědí, jak vyhrát volby používáním různých moderních metod, včetně "disciplinovaných signálů". Takže nás naučili, že jediné, co potřebujete, je jednoduché heslo, a musíte ho neustále opakovat, protože jinak si ho lidé nevštěpí. A přímo ovládáte všechno, co vaši ministři dělají. Takže jenom poskytujete interviewy na ta témata, o nichž vás informují průzkumy veřejného mínění, že jste v nich populární, a neposkytujete rozhovory na témata, v nichž jste nepopulární, protože to je téma opozice a vy nesmíte tu opoziční debatu krmit. A zorganizujete disciplínu, takže ministři musejí žádat o povolení, než jdou do médií, své projevy musejí mít předem schváleny, naučíte se povolená hesla a pak dostanete svolení jít do médií a argumentovat. Je to naprostá fraška. Proto nemůže žádná politická strana zvítězit ve volbách. Strany ovšem vyhrávají, protože získají víc hlasů než ta druhá strana. Předvolební kampaně na obou stranách jsou naprosto k ničemu.

Krishnan Guru-Murphy: Je to ale horší než fraška, to je přece velmi špatné pro demokracii?

Ken Clarke: Je to jedna z těch věcí, které vyvolávají obrovský cynismus veřejnosti ohledně politiky. Politiky a politickými stranami dnes veřejnost doslova pohrdá jako třídou. A je to proto, protože politikové dnes veřejnosti vnucují ty pitomé, neustále se opakující slogany.

Krishnan Guru-Murphy: Take vaší radou pro vaše kolegy by bylo: vraťte se do médií a znovu se podílejte na veřejné debatě.

Ken Clarke: Mě vždycky šokuje, když slyším v rozhlase nějakou kritiku ministra, vlády, něco strašlivého, a pak moderátor řekne: "Požádali jsme pana ministra, aby přišel do studia, ale nikdo nebyl k dispozici."  Je to proto, že aparátčíci rozhodli, že na ministrovi není řada, aby šel do médií, a hlavně, že neexistuje žádný slogan, který by se na to hodil, a tak na to nikdo nebude reagovat.  

0
Vytisknout
8840

Diskuse

Obsah vydání | 24. 7. 2018