Oslabení regulací v americkém uhelném průmyslu urychlí klimatické změny

23. 8. 2018

čas čtení 1 minuta
Trumpova administrativa tento týden představila plán k oživení průmyslu, který počítá s dramatickým oslabením regulací týkajících se produkce amerických uhelných elektráren. Tyto regulace zavedla vláda prezidenta Baracka Obamy ve snaze omezit škodlivé emise, jež způsobují globální oteplování

Plán Trumpova Bílého domu jednotlivým státům nyní umožňuje, aby v uhelných elektrárnách zaváděly vlastní flexibilní pravidla a nemusely se řídit federálními standardy. Obamovy regulace naopak vyžadovaly dramatické snížení emisí skleníkových plynů a celkový posun k solární a větrné energii a méně škodlivému zemnímu plynu.

Kritikové nového plánu varují, že se podstatně zvýší emise produkované uhelnými elektrárnami, které představují zhruba 28 procent amerických skleníkových plynů, a že se takto akcelerují klimatické změny.

Navzdory Trumpově podpoře pro těžbu uhlí asi 40 procent uhelných elektráren, které byly ještě v roce 2010 v provozu, je nyní zavřeno nebo bude zavřeno v dohledné době. Větrná a solární energie, jakož i další zdroje obnovitelné energie jsou přitom daleko větším přínosem jak pro ekonomiku, tak pro veřejné zdraví. Spalování uhlí, ropy a zemního plynu navíc významně přispívá ke globálním vlnám veder. 

Více informací v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7100

Diskuse

Obsah vydání | 28. 8. 2018