Odchod Merkelové: Politická stabilita Evropy je nyní od ukončení druhé světové války nejohroženější

30. 10. 2018

čas čtení 2 minuty

Pondělní oznámení Angely Merkelové, že nebude usilovat o znovuzvolení jaké šéfka vládnoucí středopravicové strany CDU a že toto její čtvrté funkční období německé kancléřky bude poslední, znamená ukončení éry, v níž Merkelová dominovala německé a evropské politice, píše Jon Henley.


 

Merkelová byla symbolem stability a kontinuity. Odchod de facto šéfky Evropské unie před příštími federálními volbami v Německu - které se budou konat v roce 2021 - se odehraje v době, kdy jsou stabilita evropského kontinentu a konsensus ohroženější než kdykoliv od ukončení druhé světové války.

Rozhodnutí Merkelové odejít následuje po celé řadě chabých volebních výsledků, které začaly výsledkem v loňských spolkových volbách, kdy podpora CDU poklesla na nejnižší úroveň od roku 1949. Regionální volby v Bavorsku a o tomto víkendu v Hessensku, kde podpora CDU poklesla o 11 bodů mna 27 procent, Merkelovou dále oslabila.

V tříštící se Evropě ztrácejí podporu i němečtí sociální demokraté. Voliči obracejí záda k tradičním mainstreamovým vládním stranám.

Vládní koalice CDU a sociálních demokratů přežívá hlavně z obav z dalšího růstu popularity ultrapravicové AfD. Vládnoucí koalici chybí jasná strategie - vládne ve vakuu, které voliči potrestali.

Odchod kancléřky, jejíž opatrná směsice zásadovosti a pragmatismu provedla Německo a celou Evropskou unii finančním krachem roku 2008 a následnou finanční krizí eurozóny, Arabským jarem, ruskou agresí na Ukrajině a evropskou migrační krizí, může být pro Evropu těžkou ranou.

Slabost Merkelové v Německu může omezit jeji schopnost vést evropský kontinent či alespoň mu poskytnout stabilitu v době, kdy EU čelí brexitu, rozpočtové krizi v Itálii a možnosti, že populistické strany zaznamenají v evropských volbách v květnu 2019 velké získy.

To všechno je špatnou zprávou především pro francouzského prezidenta Macrona, jehož velká vize reforem eurozóny se nyní zřejmě neuskuteční.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
9957

Diskuse

Obsah vydání | 1. 11. 2018