Radujme se z mála

9. 12. 2018 / František Řezáč

čas čtení 1 minuta
Ze zprávy Lidových novin o zprovoznění tunelu u Plzně:

Modernizovaný úsek s tunelem zkrátí cestování rychlíkem mezi Plzní a Prahou (na, doplnil F.Ř.) 80 minut, což je méně než to trvá autobusu z Plzně do Prahy-Florence i z Plzně na pražský Zličín a dál do centra metrem.

 Skutečně, včera jsem tam jel. Opravdu jsme jeli tunelem a zastavili až po 80 minutách jízdy z Plzně Hlavního nádraží na Smíchov v tzv. Západním expresu. Takže lze snadno spočítat průměrnou rychlost, když se nemusí odpočítávat časy na zastávky. Je to bratru ani ne 80 km/h. Hurá!

 


Pro srovnání: (Nedávno jsem jel takovým nějakým bavorským Regio-Pantherem ze Straubingu do Řezna - Regensburg). Je to asi 50 kilometrů a udělá to za půl hodiny, tedy průměr stovka. Ovšem, na úseku jsou čtyři zastávky. Mezi nimi si to mastí brzy po výjezdu z nádraží opravdu těch sto šedesát. Kdo něvěří, ať tam běží - nebo jede třeba Západní expresem. Rozdíl v rychlosti se pozná hned za Furth im Waldem.

Na trati do Prahy se lze vymlouvat na špatný stav kolejí a pomalé jízdy v úseku Beroun - Praha. Dejme tomu. Ale stejně dlouhý úsek z Plzně do Chebu byl před málo lety kompletně modernizován na rychlost 160 km/h, včetně výměny všech mostů a kolejišť ve stanicích. A chudák Pendolino se tam šourá stejně pomalu...
                                                                               

Zdroj: https://www.lidovky.cz/byznys/doprava/nejdelsim-tunelem-v-cesku-uz-obousmerne-jezdi-vlaky-vyrazne-zkracuji-cestu-mezi-prahou-a-plzni.A181208_184809_ln-doprava_ele

0
Vytisknout
10168

Diskuse

Obsah vydání | 11. 12. 2018