Britská vláda donutila farmaceutické firmy, aby utajovaly své přípravy pro brexit bez dohody

23. 12. 2018

čas čtení 1 minuta
Farmaceutické společnosti, které spolupracují s britskou vládou ve snaze zabránit nedostatku léků v případě brexitu bez dohody, který by mohl vést k umírání pacientů, byly vládou donuceny podepsat 26 příkazů utajovat skutečnosti týkající se těchto příprav. Nesmějí od nynějška sdělovat veřejnosti, jaké kroky podnikají, jaké problémy vzniknou při dovozu léků či ve frontách kamionů v britských přístavech a jaké léky jsou nedostatkové.

Britská vláda nyní požádala nejméně 60 partnerských firem v soukromé sféře, aby podepsaly obdobné utajovací dohody.





Tyto informace vyšly najevo v pátek poté, co jejich zveřejnění v Dolní sněmovně požadoval labouristický poslanec Rushanara Ali. Poukázal na to, že umlčování britských farmaceutických společností britskou vládou projevuje "šokující ignorování" práva veřejnosti vědět o veškerých hrozbách veřejnému zdraví.

Britské ministerstvo dopravy vnutilo soukromým dopravním firmám 28 umlčovacích dohod. Ty firmám a organizacím zakazují, aby sdílely s veřejností plány o tom, jak hodlají organizovat fronty kamionů v anglickém hrabství Kentu u přístavu Dover - očekává se, že po zavedení celních kontrol Evropské unie budou fronty mít až stokilometrovou délku.

Britská vláda je natolik tajnůstkářská, že informace o přípravách na brexit bez dohody sděluje partnerům jen ústně, anebo prostřednictvím dokumentů, které musejí partneři po osobním jednání na místě vládě vrátit.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
8187

Diskuse

Obsah vydání | 28. 12. 2018