Německo: Záchrana raketové smlouvy závisí na Rusku

25. 1. 2019

čas čtení 1 minuta
Německý ministr zahraničí Heiko Maas prohlásil, že je na Rusku, aby zachránilo klíčovou odzbrojovací smlouvu z doby studené války, než od ní USA odstoupí.


Během návštěvy Washingtonu apeloval německý ministr na obě mocnosti, aby zachránily Smlouvu o střelách středního a kratšího doletu (INF), ale ukázal prstem na Rusko. "Míč je stále na ruské straně," sdělil novinářům po jednání s ministrem zahraničí Pompeem.

Maas přivítal pokračující jednání, avšak kritizoval existující ruské návrhy jako nedostatečné.

Rusko "dosud nebylo ochotno zřídit plnou transparentnost," řekl Maas. "Pouhý pohled na jednu střelu nestačí."

USA prohlásily, že Rusko porušuje smlouvu zakazující pozemní střely s doletem 500 - 5 500 km. V prosinci stanovily šedesátidenní lhůtu, během níž Moskva může ukončit své údajné porušování dohody. Jinak Spojené státy začnou šestiměsíční proces formálního odstoupení od dokumentu.

Rusko popírá, že by smlouvu porušovalo. Ve středu v Moskvě poprvé odhalilo spornou střelu 9M729, ale trvá na tom, že její maximální dolet je 480 km.

EU vyzvala k zachování smlouvy INF, jedné z přetrvávajících bezpečnostních smluv v Evropě podepsané v závěru studené války Ronaldem Reaganem a Michailem Gorbačovem.

Do vypršení lhůty dne 2. února "je třeba využít všech příležitostí k tlaku na ruskou stranu, aby opět smlouvu plnila," prohlásil Maas.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
7874

Diskuse

Obsah vydání | 29. 1. 2019