Macron odřekl vystoupení s Merkelovou. Francie ve věci projektu Nord Stream 2 nesouhlasí s Německem

8. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
Francouzský prezident Emmanuel Macron by oproti ohlášeným záměrům neměl přijet do Mnichova na tradiční bezpečnostní konferenci. Paříž se se ve věci projektu plynovodu Nord Stream 2 staví proti německým záměrům, upozorňují Cerstin Gammelinová, Leo Klimm a Nadia Pantelová.


Podle informací listu Süddeutsche Zeitung Emmanuel Macron odřekl účast na Mnichovské bezpečnostní konferenci. Měl zde absolvovat společné vystoupení s Angelou Merkelovou.

Elysejský palác uvádí jako důvod, že se francouzská hlava státu musí aktuálně věnovat vnitřní politice. Nicméně překvapivé odřeknutí účasti posiluje dojem, že německo-francouzské vztahy se ochlazují. Odmítnutí společného vystoupení s Merkelovou je "symbolickým signálem", říká Henrik Enderlein, ředitel německo-francouzského Institutu Jacquese Delorse v Berlíně. Podle něj znamená sílící odcizení obou stran.

Ochlazování vztahů kromě německého blokování Macronových návrhů na reformu EU souvisí také s nesouhlasem Paříže, pokud jde o projekt plynovodu Nord Stream 2. V pátek s Francie na jednání EU postaví proti projektu, do nějž je zapojen ruský koncern Gazprom. Pokud nedojde ke změně klíčového předpisu EU, může to výstavbu plynovodu zastavit.

Ve francouzských vládních kruzích převládá názor, že by neměla být posilována závislost Evropy na ruském zemním plynu. Je třeba zohlednit zájmy východoevropských členů unie. Nicméně francouzské ministerstvo zahraničí prohlašuje, že je otevřeno jednáním s Paříží ohledně změny evropských předpisů.

Podrobnosti v němčině: ZDE

0
Vytisknout
6886

Diskuse

Obsah vydání | 12. 2. 2019