Mezitím v Absurdistánu 97:

Protizákonné kácení lesů, protizákonné hlídání pomníků a mazání hoven na zdi domů v norském městě

27. 2. 2019 / Tomasz Oryński

čas čtení 12 minut
Jestliže existuje jedna věc, kterou strana Právo a spravedlnost dělá dobře, musí to být kácení stromů. Když to chtějí dělat, nemohou riskovat, že jejich kácení naruší ekologičtí aktivisté. Nebyl čas na odklady, protože letošek je v Polsku rokem voleb, a oni musejí alespoň předstírat, že budou realizovat své volební sliby. A tak navzdory tomu, že výstavba kanálu pro lodě přes Viselskou kosu, který má umožnit přímý přístup do přístavu Elbląg (kam je dosud pouze přístup Baltijskou úžinou, ovládanou Ruskem), stále ještě nebyla schválena, museli s tím kácením začít, protože stromy se dají kácet jen v únoru, než začne období hnízdění ptactva.

 

Nemohli si dovolit žádné odklady také z druhého důvodu: Ekologické organizaci požádaly Evropskou komisi, aby zasáhla, a tak musely být ty stromy pokáceny dříve, než bude mít byrokracie EU šanci reagovat. Aby se zajistilo, že práce bude provedena, byly použity těžké stroje a mnoho lesnich dělníků, kteří pracovali ve dne v noci pod ochranou Stráže lesnictví, soukromé bezpečnostní společnosti, a silných policejních jednotek, zatímco nad kácením hlídkovala letadla pohraničníků.

Policie učinila všechno, aby potenciální demonstranti věděli, že ochranu kácení policisté myslí vážně. Proto nejenže vyslali na to místo velké množství policistů a policejních antonů, ale také ukázali, že do oblasti rozmisťují vozidla se systémem LRAD (navzdory tomu, že tento systém, který má rozhánět davy vydáváním bolestivého zvuku vysoké frekvence, byl v Polsku zakázán).

;


Mluvčí lesní správy konstatoval, že prý bylo zapotřebí tak rozsáhlých bezpečnostních opatření k zajištění bezpečnosti kolemjdoucích, dosud ale nikdo nebyl schopen zjistit, proč jiná místa v Polsku, kde se kácejí stromy, neochraňují stovky mužů v uniformách...

Avšak stromy nebyly jediné, které nedávno na polském pobřeží padaly.



V Gdańsku shodila skupina aktivistů z podstavce sochu kněze Jankowského, faráře z místního kostela patřícího ke gdańským loděnicím, který se stal v osmdesátých letech důležitým centrem opozičních aktivit. Jankowski byl velmi kontroverzní osoba, byl známý svým okázalým životním stylem a antisemitskými projevy, nedávno se ale také octl v ohnisku pedofilního skandálu.

Poté, co se přihlásila řada jeho údajných obětí, mnoho veřejných osobností, které s knězem Jankowskim v osmdesátých letech přišly do styku, později přiznalo, že podezřívaly, že se něco takového děje.

Socha byla soukromě financována, ale město Gdańsk se právě snažilo zahájit diskusi, zda taková osoba má mít na veřejném místě pomník. Poté, co byl pomník svržen z podstavce, město chtělo té situace využít a sochu úplně odstranit, avšak stoupenci faráře Jankowského donutili městské služby, aby jim tu sochu předaly,  a po ohledání zda byla poškozena, ji zase umístily na místo.

Od té doby se u sochy tohoto pedofila konají modlitby a lidé k soše pedofila nosí květiny. Dobrovolníci ji hlídají, aby nebyla znovu svržena z podstavce.

Jsem překvapen, že k hlídání sochy faráře Jankowského nebyla vyslána policie, protože to se dnes v Polsku děje běžně. Kontroverzní památník obětí havárie ve Smolensku hlídají pořád alespoň dva policisté.   Policie ve městě Suwałki na severovýchodě Polska policie také permanentně hlídá už tři roky dům náměstka ministra vnitra. 

Náměstek tvrdí, že je to nutné, protože prý jednou byla nedaleko jeho domu nalezena mrtvola (tisk to zkontroloval a skutečně, něco takového se stalo v roce 1999), ale, pokud si pamatujeme, tohle je ten člověk, který nařizuje policistům, aby se oblékali jako mimořádní agenti a předstírali, že jsou jeho bodyguardi, anebo je nutí sedět s nůžkami a vystřihovat papírové pásky, které se pak shazují z vrtulníků jako konfetti (psali jsme o tom ZDE). Ale pravděpodobnější vysvětlení je, že prostě chce mít pocit, že je důležitý, a být co nejvíce terčem pozornosti policie, vzhledem k tomu, že dům řadového poslance Jarosława Kaczyńského také policie hlídá nepřetržitě čtyřiadvacet hodin denně (k zoufalství jeho sousedů, kteří nesnášejí, že motor policejních antonů tam běží na volnoběh pořád celou noc).

Vzhledem k tomu, že tolik policistů plýtvá svým časem hlídáním domů politiků, protizákonně postavených památníků anebo protizákonného kácení stromů v přírodních rezervacích, není divu, že tolik jich od policie odchází, neboť se odmítají účastnit této komedie, zejména vzhledem k tomu, že i jejich plat lze považovat za vtip. Jsem překvapen, že ještě zůstává pár policistů schopných a ochotných bojovat proti zločinnosti.

Platy zaměstnanců ve veřejné sféře jsou velký problém: nejen policisté, ale také učitelé, lékaři, zdravotní sestry, hasiči, veterinární inspektoři a úředníci u soudů a na prokuratuře  hovoří o tom, že kvůli svým nízkým mzdám vstoupí do stávky. Jsou zoufalí, protože dnes vyděláte víc jako pokladní sedící v nečinnosti u pokladny v supermarketu Aldi než jako státní zaměstnanec vykonávající odpovědné povolání.

Nedávno požádala jedna pracovnice prokuratury své nadřízené o povolení nechat se zaměstnat na část úvazku v supermarketu a naplňovat tam zbožím police, ale bylo jí to odmítnuto, protože "zaměstnanci prokuratury nemohou dělat práci, která by ochromila důvěru v prokuraturu či v soudnictví".  Otázku, jak někdo může důvěřovat instituci, která po 11 letech služby platí svým zaměstnancům 1700 zlotých měsíčně (10 200 Kč), takže nemohou vyjít s penězi, nikdo nevysvětlil.

Samozřejmě, není to stát, který je tak chudý. Stát má peníze a umí je vydávat tam, kde je to opravdu důležité. Tak prezidentský úřaad si například nedávno objednal 200 knižních záložek ze stříbra a zaplatil za ně 37 800 zlotých (227 000 Kč). Ta paní z prokuratury by musela pracovat dva dny, než by si jednu tu záložku mohla dovolit. Ale je to její vlastní chyba. Co jí brání, aby byla premiérovou sestřenicí? Kdyby jí byla, dostala by příjemné zaměstnání jako ředitelka firmy, která bude stavět elektrárenské větrníky v Baltském moři.   Je férové říci, že Monika Morawiecka není na trhu energetiky nováčkem, ale její jmenování je jaksi provokativní, pokud si pamatujeme, že se vždycky ostře stavělo proti obnovitelným zdrojům energie s argumentem, že by to poškodilo polský trh těžby uhlí...

Polská vláda také lehce hodila 1 260 000 000 zlotých (7 560 000 000 Kč)  polské státní televizi TVP, aby ve volebním roce nezkrachovala a byla dál schopna šířit svou propagandu pro stranu Právo a spravedlnost. Je to docela šokující, když si uvědomíme, že tato částka je asi 125 procent toho, co charitativní organizace Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy sebrala od polských občanů za 27 let své existence, a množství přístrojů, které tato organizace poskytla polským nemocnicím, je obrovské. Avšak polská vláda má své priority a jestliže Poláci nechtějí financovat její propagandistickou televizi (jen asi 13 procent Poláků platí televizní licenční poplatky), sebere jim ty peníze z jejich kapes stejně.

Avšak musím říci, že strana Právo a spravedlnost si opravdu váží konzumentů své propagandy. Informační stránky o Bělověžském pralese, které vyrobil deník podporující stranu Právo a spravedlnost a které byly financovány vládním grantem ve výši 7 150 000 zlotých (42 900 000 Kč) má po devíti měsících 230 fanoušků na Facebooku a 134 subskribentů na YouTube.  To znamená, že jeden divák má hodnotu 2970 zlotých (17820 Kč).

Každý způsob jak podporovat politiky PiS je dobrý způsob. Výtopna parních lokomotiv ve Wolsztynu, jediná v Evropě, která ještě provozuje pravidelné parní vlaky, je turistickou atrakcí nejvyšší světové úrovně. Bylo jí údajně řečeno, že dostane grant 20 000 000 zlotých (120 milionů Kč) pokud budou vysocí politikové ze strany Právo a spravedlnost čestnými hosty během výroční přehlídky parních lokomotiv.  Ta přehlídka lokomotiv se má konat jen tři týdny před polskými všeobecnými volbami...

Cesty, jimiž plynou veřejné peníze, jsou docela neočekávané. Například ministerstvo spravedlnosti právě udělilo grant 40 milionů zlotých (240 milionů Kč) nadaci, která pomáhá probudit lidi v komatu.    To je jistě velmi vznešený cíl, ale nemělo by takovou instituci spíše financovat jiné ministerstvo? Já nevím, například ministerstvo zdravotnictví?

Mezitím vydává ministerstvo obrany peníze na výzkum o morálce polských vojáků. Tento výzkum si objednalo ... rumunské ministerstvo obrany.     Dobře, Rumunsko je naším partnerem v NATO, ale měli bychom takové klíčové informace vůbec s někým sdílet?

Avšak zdá se, že strategické informace o polských ozbrojených silách se nyní dostávají do veřejné sféry. Vyšlo najevo, že ministr Antoni Macierewicz během veřejného auditu roku 2016 prozradil tajné informace o stavu výzbroje polské armády.  Zdá se, že nemá vůbec žádný respekt pro bezpečnostní procedury. Také se ukázalo, že jeho oblíbený řidič, který byl součástí vážné nehody v lednu 2017, neměl potřebnou kvalifikaci k řízení privilegovaného vozidla, ani neprošel v době nehody platnými zdravotními prověrkami. Avšak podle prokuratury to nevadí, protože modrá světla jeho limuzíny byla vypnuta, protože jel v koloně, v níž jela před ním a za ním vozidla se zapnutými modrými světly...

Ovšem od polského státu není možno čekat logiku. Jeden poslanec strany Právo a spravedlnost uvedl během debaty o domácím násilí, že "boj proti domácímu násilí znamená bojovat proti polské rodině".  Ministr zemědělství se snaží pomstít se České republice. Odvážila se zavést dodatečné kontroly polského masa poté, co vyšlo najevo, že na polských jatkách dochází k neregulérní praxi. No, pomstíme se tím, že zavedeme nové mimořádné kontroly českého piva!   Avšak, upřímně řečeno, když vidím, že český ministr zemědělství rád české pivo testuje, umím pochopit, proč jeho polský protějšek chce taky nějaké dostat:

 



Mezitím mají polské soudy plné ruce práce s řešením absurdně jasných případů. Soud v Elblągu rozhodl,  že nazvat radikální utrapravicovou organizaciu ONR "fašistickou" není pomluva, protože to skutečně fašistická organizace je. Případ dvouletého Kellana Leśniaka je složitější. Narodil se v USA z anonymně darovaného vajíčka náhradní matky. Jeho otec má polské občanství a chce, aby jeho syn také získal polský pas, ale prý je to nemožné, protože polský občan může mít neznámého otce, ovšem polské zákony neřeší situaci, kdy není známo jméno matky. Avšak podle amerického práva je protizákonné odhalit totožnost anonymní dárkyně.  Případ není řešen od srpna 2016 a chlapec musí odjíždět každé tři měsíce z Polska, jinak by byl deportován.

Odhaduji, že deportace bude osudem čtyřicetiletého Poláka, kterého nedávno zatkla norská policie. Po několik týdnů mazal exkrementy na zdi několika budov v malém městě Holden. Chytili ho s ruksakem doslova plným hoven.

Někdo ve Vratislavi napsal "Ježíš je král"  na zeď židovského hřbitova. Zeď rychle očistili dobrovolníci a nápis se tam znovu objevil druhý den ráno.

Británie má Banksyho, polští "umělci graffiti" pokrývají zdi Ježíšem nebo hovny. Nevím, co k tomu říci, ale jaksi mě to tak trochu rozesmutňuje. 

0
Vytisknout
10291

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2019