Rada Evropy vyzývá Francii, aby zastavila používání plastových projektilů

27. 2. 2019

čas čtení 1 minuta
Lidskoprávní oddělení Rady Evropy v úterý vyzvalo Francii, aby zastavila používání vrhačů plastových projektilů, kterým jsou připisovány desítky zranění protivládních demonstrantů.


Francie patří k několika málo evropským státům používajícím takzvané vrhače obranných míčů, známých pod francouzskou zkratkou LBD. Vystřelují 40 mm projektily z plastové pěny o hmotnosti 95 g na vzdálenost až 30 m.

Francouzské úřady "by měly přerušit použití LBD při operacích zaměřených na udržení veřejného pořádku," prohlásila komisařka Rady Evropy pro lidská práva Dunja Mijatovićová. Vyzvala také vládu, aby přehodnotila nařízení o použití takzvaných středních zbraní určených proti nepokojům a zajistila, že dojde k respektování primárního cíle chránit "občany a jejich lidská práva".

Hlášená zranění demonstrantů "vyvolávají otázky ohledně slučitelnosti metod využívaných při operacích zaměřených na udržení veřejného pořádku s úctou pro tato práva," dodala Mijatovićová.

Kritici tvrdí, že plastové střely způsobily demonstrujícím desítky vážných zranění, včetně několika částečně oslepených po zásahu do hlavy.

Francouzské úřady kritiku odmítají a tvrdí, že střely i ochromující granáty jsou třeba proti násilným jedincům, kteří se vmísili mezi aktivisty a opakovaně útočí na bezpečnostní síly a novináře.

Nejvyšší francouzský správní soud také v únoru rozhodl, že použití vrhačů je oprávněné s ohledem na vytrvalou hrozbu násilí.

"Nemožnost vyloučit takové incidenty během příštích demonstrací vyžaduje možnost použít tyto zbraně, které jsou zvlášť přiměřené tomuto typu situací," uvedly francouzské úřady v reakci na výzvu Rady.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
6573

Diskuse

Obsah vydání | 5. 3. 2019