Fraška brexitu pokračuje: Dolní sněmovna opět odmítla všechny alternativy

2. 4. 2019

čas čtení 3 minuty

JE ROK 3038. Britská Dolní sněmovna provádí pravidelný každotýdenní rituál "hlasováním odmítnout dohodu Theresy Mayové". Nikdo si už nepamatuje, jak tato starobylá tradice vznikla, ani co to vlastně znamená.


Novinář Faisal Islam, Sky News: Velmi blízko schválení celní unie... Avšak žádné řešení neprošlo.

Alastair Campbell, bývalý tiskový mluvčí Tonyho Blaira: Další dobrý večer pro druhé referendum: podpora pro něj neustále roste.




Poslanci Dolní sněmovny v pondělí večer znovu hlasovali při tzv. indikativním hlasování (aby se zjistilo, jaké řešení si Dolní sněmovna přeje pro brexit) o čtyřech možnostech. Všechny čtyři možnosti byly opět zamítnuty.

Možnost C - návrh konzervativního poslance Kena Clarka pro celní unii s EU. Pro: 273. Proti: 276. Většina proti:3.


Možnost D - návrh konzervativního poslance Nicka Bolese pro společný trh 2.0. Členství Británie v Evropské oblasti volného obchodu (EFTA) a v Evropské hospodářské oblasti. Pro: 261. Proti: 281. Většina proti: 21.

Zhnusený poslanec Nick Boles konstatoval, že konzervativci odmítají jakýkoliv kompromis, a proto z Konzervativní strany odchází.



Možnost E - návrh labouristického poslance Petera Kylea, aby měla veřejnost právo potvrdit jakékoliv rozhodnutí o brexitu novým referendem. Pro: 280. Proti: 292. Většina proti: 12.

Možnost G - návrh poslankyně Joanny Cherry od skotských nacionalistů pro zrušení článku 50, pokud by hrozilo vypadnutí Británie z EU bez dohody. Pro: 191. Proti 292. Většina proti: 101.

Podrobnosti v angličtině ZDE


Problémem je především Konzervativní strana: Její poslanci hlasovali PROTI VŠEMU A PROTI VŠEM:

Pozoruhodné je, jak málo toryů podpořilo vůbec něco:

Guy Verhofstadt: Británie nyní skutečně zírá do propasti. Středa bude poslední možností, kdy bude moci Dolní sněmovna učinit takové rozhodnutí, aby katastroficky nevypadla z EU:



 

0
Vytisknout
7676

Diskuse

Obsah vydání | 4. 4. 2019