Muellerova zpráva: Sněmovna reprezentantů schválila obsílku pro plnou verzi

4. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Výbor sněmovny pro soudní záležitosti hlasoval v poměru 24 ku 17 hlasům, a tím dal svolení Jerroldu Nadlerovi, aby vydal obsílku pro konečnou kompletní verzi Muellovy zprávy o Trumpovi a Rusku.

Nadler konstatoval, že v žádném případě nepřijme žádnou zeditovanou verzi této zprávy. "Nejsme ochotni připustit, aby pan ministr spravedlnosti, což je konec konců politická funkce, nahradil náš úsudek svým," dodal.

Demokraté ve Sněmovně reprezentantů dali ministru spravedlnosti Williamu Barrovi lhůtu do úterka, aby dalů k dispozici celou Muellerovu zprávu. Ministerstvo spravedlnosti tuto lhůtu ignorovalo a Barr napsal předsedům výboru minulý týden, že zkrácená verze Muellerovy zprávu bude zveřejněna v polovině dubna, "ne-li dříve".

Středeční hlasovní dál eskaluje boj Demokratů s ministerstvem spravedlnosti ohledně přístupu k Muellerově zprávě. Je to konflikt, který nakonec zřejmě skončí u soudu, pokud nedojde mezi oběma stranám ke kompromisu prostřednictvím vyjednávání. Ministerstvo spravedlnosti by příkaz parlamentního  výboru Sněmovny reprezentantů mohlo ignorovat, čímž by se vystavilo stíhání za pohrdání Kongresem a to by zřejmě vedlo k dlouhé soudní bitvě.

Demokraté se zapřísahají, že budou bojovat až do samého konce, vynutí si splnění svého příkazu a získají plnou verzi Muellerovy zprávy.

Podrobnosti v angličtině ZDE
 

0
Vytisknout
6537

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2019