Měly by demokracie nechat voliče na pospas svým mobilům, tabletům a laptopům?

8. 4. 2019

čas čtení 4 minuty

Evropský parlament identifikoval před nadcházejícími eurovolbami nebezpečí zneužívání sociálních sítí


Zdá se být naléhavé, vzhledem k tomu, že se v několika demokraciích blíží volby, abychom se zaměřili na poučení z roku 2016, kdy bylo britské referendum o brexitu i americké prezidentské volby zmanipulovány způsobem, který teprve pomalu vychází najevo. Vyšlo několik cenných analýz, z nichž nedávná studie Panelu Evropského parlamentu pro budoucnost vědy a techniky užitečně shrnuje problémy, které budeme muset řešit. Jasně analyzuje jak prospěch, tak nebezpečí demokraciím vyplývající z technologií obsažených v mobilech, tabletech a laptopech většiny voličů.

 
 

V kontextu sílící polarizace "hrají nové digitální technologie v politickém procesu ústřední roli - jako zdroj informací i jako platforma pro politické kampaně," konstatuje se ve studii nazvané "Polarizace a užívání technologii při politických kampaních a při komunikaci".    "Takové nové a relativně neregulované platformy vytvářejí nové příležitosti pro kriminálníky, kteří záměrně šíří falešné materiály a zkreslují proud informací pro své politické zisky".  Avšak nové příležitosti pro zajištění, aby se lidé musejí efektivněji zodpovídat z toho, co dělají na sociálních sítích, a aby to bylo daleko transparentnější, přináší také umělá inteligence.

Citovaným příkladem je program "Perspective"  firmy Google, který umí "automatick objevovat toxicitu v komentářích v reálném čase. "Přístroj se učí z milionů výroků, které činí lidé. Toxicita je definována jako "hrubé, urážlivé či nerozumné výroky, které velmi pravděpodobně způsobí, že z diskuse odejdete" a výroky jsou seřazovány v žebříčku od "velmi zdravé" až po "velmi toxické". Takovéto iniciativy by neměly nahradit lidský úsudek, ale mohou leccos nápomocně naznačit, upozornit na to, na co se lidé musejí soustředit v podrážděné, horečné, rychlé atmosféře předvolební kampaně.

Pozoruhodným rysem mnoha analýz ohledně toho, co se v roce 2016 zhatilo, je skutečnost, že schopnosti počítačů byly od té doby použity k zmapování obrovského množství dat, která byla postupně dána k dispozici ohledně toho, jak voliči před volbami komunikovali prostřednictvím sociálních sítí. Z některých těchto analýz vznikly překvapivé důsledky, jako například, že ruští trollové používali Instagram, který vlastní Facebook, více než samotný Facebook, k němuž připoutal pozornost skandál firmy Cambridge Analytica.

Studie panelu Evropského parlamentu varuje před zbrklou reakcí legislativců a zaznamenává, že zákony v demokratické jurisdikci, pokud budou špatně koncipovány, se mohou stát vzory pro antidemokratické akce autoritářů jinde.

Dokázal to australský parlament, když minulý týden, ve zbrklé reakci na Christchurch, vytvořil dalekosáhlé kriminální činy o sdílení odporného násilného materiálu na digitálních platformách.

Dvě poučení jsou stará, ale budeme se je rychle muset v rychle se měnícím prostředí znovu naučit. Zaprvé, ověřujme, o to pečlivěji, čím silnější volební dopad mají zveřejňované informace.

A vyžadujme transparentnost, zejména od technologických gigantů, na jejichž platformách se odehrává tolik z dnešních politických kampaní. To se týká nejen placené reklamy, ale i neformálního, ale velmi vlivného sdílení názorů a linků.

Studie Evropského parlamentu také zdůrazňuje transparentnost: "Naprosto zásadní algoritmy zůstávají pořád utajovány. Sbírání a zneužívání osobních dat je nejasné. Moderování výroků na sociálních sítích není podrobeno veřejnému dohledu. Je nezbytně nutné, aby byly onlinové informační ekosystémy, jejich funkcionalita a jejich klíčové mechanismy osvětleny a zveřejněny. To není zájmem pouze veřejnosti, ale také politiků a autorů novinářského materiálu, tedy tradičních gatekeeperů a tvůrců politické agendy v Evropě. Čím více ti spoléhají na platformy sociálních sítí pro informování veřejnosti, pro komunikaci s občany a pro mobilizaci voličů, tím více se stávají objekty algoritmických a filtrujících procesů, které nepodléhají transparentnosti ani dohledu."

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
7809

Diskuse

Obsah vydání | 10. 4. 2019