Merkelová cestou do Dublinu vyjádřila při brexitu solidaritu irskému lidu

5. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Způsob, jímž Evropská unie hájí zájmy menších členských zemí, jako Irská republika, vůči velkým násilníkům, jako Velká Británie, by měla být pro ČR opravdu podstatným poučením.

Německá kancléřka Angela Merkelová cestovala do Irska a vyjádřila tam důrazně podporu Evropské unie irskému lidu. Jejím cílem je vyhnout se vzniku pevné hranice mezi Severním Irskem a Irskou republikou. Merkelová  během návštěvy Dublinu vyjádřila solidaritu s irskou vládou a naléhala, aby Británie prezentovala realistický scénář, než příští týden vypadne bez dohody z Evropské unie.


 

Merkelové se setkala s irským premiérem Leo Varadakarem a skupinou lidí ze Severního Irska a z pohraniční oblasti, kteří svědčili o životech a o živobytích, zničených během období, kdy existoval irský terorismus, v důsledku pevné irské hranice.

Merkelová uvedla, že jí ty příběhy dojaly. "Žila jsem za železnou oponou, takže vím velmi dobře, co to znamená, když hranice zmizí... to, co jsem tu slyšela, mě povede k tomu, abych zkoumala způsoby, jak zachovat mírovou koexistenci."

Dodala, že Německo a Evropská unie budou uvažovat o další britské žádosti o odložení brexitu, aby Británie nevypadla z EU bez dohody. "Musíme být trpěliví a chápat situaci, v níž se octli. Ale, samozřejmě každý další odklad musí být zdůvodněn uvěřitelnou a realistickou strategií pro budoucnost."

Podrobnosti v angličtině  ZDE

 

0
Vytisknout
7304

Diskuse

Obsah vydání | 9. 4. 2019