Opětovné varování pošetilcům věřícím na úspěšný czexit

Proběhl už brexit na pozadí chaotické nedohody?

11. 4. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 4 minuty

Stále zoufalejší britská premiérka Mayová se snaží pro svůj plán odchodu Velké Británie z EU dojednat dohodu na prodloužení lhůty pro finální "good bye". Její představa se ovšem diametrálně liší od postoje EU, kde evidentně nepanuje velká důvěra v to, že když se Velké Británii nepodařilo připravit se na odchod za takřka tři roky, stihne se konsolidovat do konce června. Vnitřní i vnější chaos se mezitím zvyšuje. Některé procesy byly pochopitelně nastaveny dopředu a rozbíhají se. Britská vláda nabízí svým občanům žijícím na území EU informace k hladkému průchodu změnami, nicméně nedokáže ani elementárně zaručit to, že bude přijata dohoda, ze které tyto předpoklady vycházejí. Země, která se kvůli tragické chybě s referendem rozdělujícím zemi naprosto nesmiřitelně ocitla ve stavu vnitřní paralýzy, a jež neví, co bude za měsíc, už ovšem vydává nové pasy, které stvrzují brexit. Blázniví brexitéři žijící v 19. století, kteří v současnosti do značné míry ovládají konzervativní stranu, považují věc za vyřízenou a chystají se opět vládnout vlnám...

Podle kusých zpráv z Velké Británie se lidé, kteří stojí za brexitem, vůbec neobtěžují na cokoliv čekat. Údajně už vesele probíhají snahy o vytvoření bilaterálních smluv s jednotlivými zeměmi mimo EU, jakkoliv v současnosti Velká Británie nemůže jednoduše zajistit dodržení konkrétních podmínek, jež jsou závislé na dohodě o vystoupení.


Tzv. hard brexiters, tedy lidé, kteří touží po vystoupení země z EU za jakoukoliv cenu, třeba i bez dohody, se údajně chtějí obrátit na britskou justici. Spoléhají na to, že článek 50 Lisabonské smlouvy dává poté, kdy členká země podepíše dohodu o vystoupení z EU, dvouletou lhůtu na to, aby se tak stalo. Podle této interpretace tedy Velká Británie už z EU vystoupila, jelikož dvouletá lhůta vypršela v březnu. Prodloužení je dle této interpretace nelegální řešení a tedy by mělo dojít k soudnímu vynětí Velké Británie z EU.

A tak zatímco se vedou diskuse o tom, zda a jak lze článek 50 revokovat, což je evidentně možné a umožnilo by to setrvání Velké Británie v EU, což by pravděpodobně při druhém referendu nastalo, tvrdí" (natvrdlí) brexitéři si skutečně nelámou hlavu a odcházejí obloukem. Petice podepsaná více než desetinou obyvatel Velké Británie, která požaduje vyhlášení druhého referenda, je nechává naprosto klidnými. Domnívají se totiž, že jsou na cestě k tomu znovu ovládnout svět "imperiálním" způsobem. 

Tragikomičnost této situace je skutečně impozantní. Dojde-li k naplnění brexitu, ať už to bude cestou dohody nebo bez ní, společnost ve Velké Brinánii zůstane krajně rozpolcená. Současné vedení obou největších stran, labouristů i konzervativců, má minimální důvěru a dojde pravděpodobně ke štěpení. Výhled země na budoucnost mimo EU je velmi pesimistický, ať už dojde na jakýkoliv scénář, navzdory pomateným představám vůdců brexitu, kterých se jakékoliv ekonomické výkyvy dotknou minimálně, neboť jsou dostatečně zajištěni.

Není ovšem jisté, zda tato skutečnost dokáže odradit od projevu hlouposti voliče v zemích, jako je ČR, které jsou naprosto závislé na EU (nejen ekonomicky) od toho, aby nevolili populistické idioty, kteří nechtějí nic víc než oportunisticky vydírat EU dalšími národními exity. Místo snahy o řešení problémů EU tak může dojít na další oslabování její autority a je dost dobře možné, že dojde k výskytu další nechtěné "černé labutě", která ji zcela rozloží. Co přijde potom, od toho už politický šmejd dá rád ruce pryč. Po vzoru "velkého" Nigela Farage...

0
Vytisknout
10353

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2019