Obnovitelné zdroje jsou lepší investicí než zachycování uhlíkových emisí

12. 4. 2019

čas čtení 1 minuta
Solární panely a větrné turbíny spojené s kapacitami pro skladování energie nabízejí lepší naději na zvládnutí změny klimatu než snaha zachycovat uhlík z fosilního paliva, tvrdí nový výzkum publikovaný v časopise Nature Energy.


Technologie zachycování uhlíku hrají fundamentální roli v modelech, které slouží jako základ pro mezinárodní dohody o zvládnutí změny klimatu, jako je Pařížská klimatická dohoda z roku 2015.

Nicméně nový výzkum ukazuje, že zdroje, které by byly vynaloženy na vývoj a instalování technologií zachycování uhlíku, by byly lépe investovány do výroby většího počtu solárních panelů a větrných turbín - zaměřením se na vývoj skladování energií.

Mezinárodní tým z Lancaster University, Khalifa University, Clemson University, UiT The Arctic University a univerzity ve Florencii spočítal energetický výstup poté, co vzal v úvahu energii potřebnou k vytvoření a provozování systému, pro technologie zadržování uhlíku na zařízeních pro fosilní paliva - včetně uhlí a zemního plynu.

Výsledek srovnal s poměrem získané energie k energii investované u obnovitelných energetických systémů, jako jsou větrné farmy a solární panely, kombinovaných s různými typy systémů ukládání energie, a zjistil, že nejhorší případy využití obnovitelných zdrojů snesou srovnání s nejlepšími případy zachycování uhlíku.

I jen mírně efektivní obnovitelné technologie poskytují lepší energetický výnos než většina technologií používajících zachycování uhlíku.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
7256

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2019