Zpětný chod po česku

15. 4. 2019 / Pavlína Antošová

čas čtení 2 minuty

V druhém dubnovém týdnu českými médii opět proskočila zasutá zpráva, že Miloš Zeman pomýšlí na dekorování Petra Piťhy Řádem T. G. Masaryka. Informaci totiž potvrdil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Celý záměr především výmluvně dokresluje profily všech zúčastněných. I když konkrétního státního vyznamenání – vzhledem k jeho názvu – je pro takový účel nesporně škoda.

 

Biskupovi a bývalému krátkodobému ministru školství patří jistá míra ohledu vůči jeho věku; teď už možná nic víc. Jenže k té by při jeho názorech mělo přistupovat pečlivé zvážení, co mu církevní reprezentace umožní. Svatováclavským kázáním z oboru dojmologie výrazně kleslo v ceně i jeho dřívější jazykovědné úsilí. Nemluvě o udržovacích snahách uvnitř katolické církve: Pokud své zastřešující instituci někdo pomůže přežít v totalitním režimu, asi by měl i po jeho skončení dál prokazovat, že tato instituce je životaschopná.

LGBT komunitu a její spojence osočil Piťha z vyhlazovacích úmyslů nacistického ražení. V prostorách svatovítské katedrály – jednoho z národních symbolů – tímto prokázal obrovskou neznalost dějin, především novodobých. Její míra může posluchače zprvu zarazit – ale jenom než si uvědomí, že jde o jeden z průvodních jevů fanatismu. Ve stínu takto hrubého zkreslování by snadno padl pod stůl Himmlerův oblíbený výrok při inspekcích koncentračních táborů: „Příště už tu nechci vidět žádné růžové trojúhelníky.“ Opět by se širšímu povědomí ukryla skutečnost, že přeživší s tímto označením se jako jediná skupina občanů po několik desetiletí nedočkali odškodnění. Že hraný film Kód Enigmy (The Imitation Game, 2014) podnítil hromadnou iniciativu a vlastně zprostředkoval opožděnou satisfakci těm Britům, kteří byli i po válce pro svou orientaci pronásledováni podobně jako spolutvůrce kybernetiky Alan Turing. Mnozí se však společenského uvolňování nedožili.

Český kazatel s pozoruhodnou naivitou srovnával část lidstva, do níž kromě zmíněného Alana Turinga patřil například i Leonardo da Vinci, k plošně ničícím posluhovačům vražedné diktatury. Přitom kdyby i jediného mladého člověka ve fázi coming-outu postrčilo celé středověce laděné kázání k sebevraždě, Piťha by takový účinek ničím nevyrovnal. Pokud mu bude státní vyznamenání opravdu uděleno či propůjčeno, prostě se zvýšenou pečlivostí zvážíme, na kterou stranu se kdo z nás přikloní.

1
Vytisknout
11337

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2019