"Stačilo dalších 15 - 30 minut a katedrála Notre Dame by byla nenávratně zničena"

16. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Hasiči riskovali život ve snaze zabránit zuřícímu požáru proniknout do dvou gotických zvonic


Stačilo jen dalších 15 - 30 minut a katedrála Notre Dame by byla nenávratně zničena, konstatovaly v úterý francouzské úřady.

Katastrofu odvrátili pařížští hasiči, kteří riskovali život tím, že zůstali v hořící katedrále a vytvořili stěnu vody mezi zuřícím požárem a dvěma zvonicemi na západní fasádě.


 

Mezitím se během několika hodin sebralo 650 milionů euro. Francouzští milionáři a globální korporace oznámili, že finančně podpoří znovuvybudovní katedrály, které organizuje prezident Macron.

Nicméně už vznikla kontroverze, že katedrála Notre Dame nebyla řádně udržována. Katedrálu vlastní stát a léta se hádal s pařížskou arcidiecézí o to, kdo má financovat restaurační práce.

500 hasičů na scéně usilovalo o to zabránit ohni, aby pronikl do zvonic, kde visí zvony katedrály. Kdyby začal hořet dřevěný rámec zvonic, zvony, z nichž největší váží 13 tun, by se zvonicemi propadly a zřejmě by to způsobilo rozval obou gotických věží.

Francouzští političtí komentátoři poznamenávají, že ničivému požáru se podařilo to, co se nepodařilo Macronovi, totiž sjednotit zemi. Politika byla odsunuta stranou. Ovšem rekriminace ohledně stavu katedrály a jejího restaurování budou zřejmě v následujících dnech pokračovat.

Pařížská prokuratura zahájila vyšetřování příčiny požáru, o níž naznačuje, že šlo o náhodu a nikoliv o trestný čin.

Julien Le Bras z firmy, která postavila v katedrále lešení a která se podílí na renovačních pracích, uvedl, že jeho pracovníci nebyli v katedrále, když požár vypukl. "Všechna bezpečnostní a požární opatření byla plně respektována," dodal.  

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
8104

Diskuse

Obsah vydání | 18. 4. 2019