Útoky na Srí Lance spáchala násilná džihádistická skupina, úřady měly předem informace, ale nejednaly

22. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Srílanské úřady obdržely čtrnáct dní před nedělními útoky varování, že nově založená extremistická džihádistická skupina jménem National Thowheeth Jama’ath připravuje teroristické útoky, měly dokonce i jména pachatelů, ale nejednaly. Počet mrtvých stoupl na 290, asi 500 osob bylo zraněno.

National Thowheeth Jama’ath podporuje globální džihadistické hnutí. Je ostře protibuddhistická a ničí buddhistické sochy. Čtyři členové této skupiny byli zatčeni v lednu.

Srílanská vláda vyhlásí od půlnoci v pondělí celostátní mimořádný stav  a žádá o zahraniční pomoc při dopadení mezinárodních vazeb skupiny National Thowheeth Jama’ath.

24 osob bylo zatčeno.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Rozhovor Britských listů 215. Není možné, aby Babiš financoval Agrofert z veřejných peněz

18. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta



Ve svém politickém programu uvedl Andrej Babiš, že "vyčistí český Augiášův chlév od korupce". Je to prazvláštní, protože sám je za korupci trestně stíhán a možná Babišovy proklamace o boji proti korupci spíše cosi skrývají... Bohumil Kartous hovoří o "podnikatelských" aktivitách Andreje Babiše s Davidem Ondráčkou, ředitelem české pobočky Transparency International. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 19. dubna 2019.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Zase jsem se o Velikonocích vystavil katolickému divošství a pohanství

21. 4. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 11 minut

 

Zašel jsem včera, na Bílou sobotu do pražského kostela Panny Marie před Týnem na Staroměstském náměstí ve 20.30 na "Velikonoční vigílii" (tedy, ona má být o půlnoci, to, že se koná v podvečer, kdy ještě pořádně není tma, je konzumeristický ústupek církevních činitelů veřejnosti - o půlnoci by asi nikdo nepřišel). V každém případě je kontrast mezi náboženskou ceremonií, která začíná rozděláním ohně na prostranství před kostelem, tedy na samotném Staroměstském náměstí, a kýčovitou hrůzou komerčních boud na Staroměstském náměstí, vyhrávajících tzv. populární hudbu, obrovská. Ovšem katolická ceremonie velikonoční vigílie je také děsivým způsobem problematická. Je pozoruhodně divošská, pohanská a nepatří do dnešního světa.

Bohužel, i oběť Ježíše Krista Vykupitele je z dnešního hlediska šílená

22. 4. 2019 / Jan Čulík

čas čtení 2 minuty


Ve svém obhajobném textu Boris Cvek píše:

"Příběh obětování Izáka se čte o Velikonocích právě kvůli důrazu na vývoj v pojetí Boha, který nyní, v Novém zákoně, dává na Golgotě za nás vlastního Syna, zatímco tehdy požadoval vraždu syna Abrahámova."

Ježíšův osud je přiměřený době, v níž se stal

22. 4. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Ještě tedy reakce na toto:

https://blisty.cz/art/95283-bohuzel-i-obet-jezise-krista-vykupitele-je-z-dnesniho-hlediska-silena.html

BC: Ano, ukřižování samo je z dnešního pohledu šílené, ale tehdy, před těmi dvěma tisíci lety, bylo běžné. Ježíšův osud je přiměřený době, kdy se stal. Je realistický. Jiná otázka je, proč to Bůh chtěl zrovna takto, proč je tam tolik krve atd. No, je tam tolik krve, protože takové jsou dějiny. Naopak náš pohled na dějiny, pohled z hlubin míru a blahobytu, je naprostá anomálie. Bůh přišel do dějin a stalo se mu to, co se děje v dějinách. Ne v tom našem úkrytu v poválečné EU, to je pravda, ale v běžných dějinách ano. Ovšem i my můžeme tu událost chápat jako něco smysluplného, např. takto (cituji slova ze svého textu pro Britské listy, který jsem napsal k Velkému pátku):

"Ale to, že Bůh přišel k nám, že Bůh se nám dal ve ztělesněném milosrdenství, že Bůh pro nás bez ohledu na naše hříchy porazil smrt, to je samozřejmě něco úžasně krásného. Nelze si představit žádný větší optimismus. A právě díky Golgotě to není falešný optimismus. Není to optimismus, který říká: všechno je nakonec dobré. Tento velikonoční optimismus člověku naopak otevírá oči a řeže srdce, aby si všimly, jak děsivě ten svět funguje, kolik je v něm utrpení, jak naléhavě každý člověk potřebuje spásu z bahna, v němž se utápí. Bez Božího zásahu zůstává temnota. A ten zásah není žádný tradiční projev moci, nějaké hřmění, bouře, povodeň, mor. Je to milující člověk, který se narodil ve chlévě, který se po celý život chová co nejprostěji, který se zdržuje ve společenství hříšníků, který odpouští, uzdravuje, láme literu ve jménu života, a tím vším ohrožuje mocenské postavení kněží, protože získává svým působením přízeň lidu. To je všemohoucí Bůh. Všemohoucí Bůh, který je umučen. Tak nás spasil, tak zvítězil nad smrtí: dal nám naději, prozářil světlem tmu, ukázal na krásu vesmíru, na krásu života, na smysluplnost stvoření, ale zároveň v tom světle lásky ukázal na strašlivé množství utrpení na naši bezmocnost a smrtelnost, která potřebuje spásu, protože ta láska, která dává z jeho kříže život, není láska zavřených očí a sebeútěšných iluzí."




"Negři do politiky nepatří "

21. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

 



Pozn. JČ: Naštěstí není Dominik Feri imigrant. Když jde o fyzické násilí, mučení či topení a zabíjení uprchlíků, v tom případě je to Hamáčkovi jedno, nebo to ještě  financuje částkou 200 milionů Kč.

Ukrajinské prezidentské volby vyhrál komik Zelenskij

21. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Z průzkumů u východu z volebních místností vyplývá, že Volodymyr Zelenskij (41) byl zvolen 73,2 procenty hlasů, zatímco dosavadní prezident Porošenko dostal 25,3 procenta hlasů. Zelenskij bude muset řešit celou řadu problémů, zejména kolabující ukrajinskou ekonomiku a válku proti proruským a Ruskem podporovaným separatistům na východě země, která si dosud vyžádala 13 000 životů. Zelenskij je dosud znám jen jako herec ve známém, dlouhodobém TV seriálu "Služebník lidu", v němž hraje učitele, který byl neočekávaně zvolen prezidentem poté, co jeho studenti zveřejnili na internetu rozhněvaný útok proti korupci.

Antisemitismus: V Polsku pálí "židovského Jidáše"

21. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Jedno polské město se letos rozhodlo obnovit starou velikonoční tradici a vytvořit loutku Jidáše s pejzy a velkým nosem, stereotypní obraz žida, kterého oběsili, bili, usekli mu hlavu, podpálili a pak hodili do řeky,


Srí Lanka: Lidé všech náboženských přesvědčení si pomáhají

21. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Srílanský ministr financí: Uprostřed této tragédie je povzbuzující vidět vlnu solidarity, jak lidé dávají krev. uddhisté, křesťané, hinduové, muslimové i další dávají krev, protože jsme všichni lidé se stejnou krví a stejným duchem slitování. Nikdo nemůže popřít naše společné lidství.


207 lidí bylo podle policie usmrceno a 450 zraněno. Mezi mrtvými jsou Holaďané, Portugalci a Číňané. Sociální sítě byly na Srílance vypnuty, aby se na nich nešířily lži. Sedm atentátníků bylo zatčeno.

Na Srí Lance bylo bombovými atentáty usmrceno 207 lidí

21. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

 

Police uvádí, že je 207 mrtvých. Výbuchy zasáhly hotely a kostely. Není jasné kdo spáchal atentáty. Nikdo se k nim nepřihlásil.

Srílanský ministr obrany Ruwan Wijewardene, uvedl, že viníci byli identifikováni a že to jsou "náboženští extremisté". Za většinu nedělních atentátů prý nesou odpovědnost sebevražední atentátníci a vlna atentátů byla dílem jedné skupiny.

Předseda parlamentu na Srí Lance útoky odsoudil jako "útoky proti celému srílanskému národu, svázanému přátelstvím a bratrstvím":  

"Četné zbabělé útoky dnes ráno nebyly proti žádnému náboženství či etnické skupině, ale proti celému srílanskému národu, svázanému přátelstvím a bratrstvím. V tuto těžkou dobu, stojme silněji a vymažme tyto odporné síly z naší země, ať to je kdokoliv."


Proč řešíme Notre Dame a ne vraždění a hladomor v Jemenu?

20. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

 


Válka v Jemenu vedla k nejhorší humanitární krizi na světě. OSN uvádí, že 80 procent jemenského obyvatelstva potřebuje humanitární pomoc. To je 24,1 milionů lidí. Včetně 14,3 milionů lidí, kteří potřebují okamžitou pomoc. Je tomu čtyři roky, co koalice vedená Saúdskou Arábií zahájila válku proti povstalcům z kmene Houthi v Jemenu.  Saúdská Arábie tvrdí, že cílem operace mělo být obnovit moc mezinárodně uznávané vlády prezidenta Abd-Rabbu Mansour Hadiho, která přišla o hlavní město Sanaa a o další strategicky významné oblasti. Ty ovládli vzbouřenci z kmene Houthi. Saúdy vedená koalice dostává podporu z USA, z Británie a z Francie. Avšak o čtyři roky později zuří válka neztenčenou silou. Saúdská Arábie provedla v Jemenu 20 000 náletů. OSN uvádí, že nejméně 17 770 lidí bylo od roku 2015 zraněno nebo usmrceno. Jedna nezávislá organizace odhaduje, že bylo od roku 2016 usmrceno více než 60 000 lidí. Obě strany konfliktu jsou obviňovány z páchání zvěrstv, avšak OSN konstatuje, že válka, kterou vede Saúdskou Arábií vedená koalice, způsobila největší počty civilních raněných a mrtvých. 3.3 miliony lidí byly vyhnány ze svých domovů a téměř 20 milionů lodí potřebuje lékařskou pomoc. 20 milionů lidí také nemá zabezpečené potraviny. Z toho 10 milionů lidí trpí extremním hladem. To znamená, že v Jemenu je největší světová potravinová krize. Podle odhadů, 85 000 dětí mladších 5 let zemřelo na extremní hlad či na nemoce. OSN varuje, že se situace  během let zhoršila a lidé jsou nuceni se stále více spoléhat na humanitární pomoc. 


Russiagate aneb Chtějí demokraté znovu přijít o Bílý dům?

21. 4. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 3 minuty

Zveřejnění detailní, leč neúplné zprávy Muellerova vyšetřovacího týmu týkající se potenciálních kriminálních vazeb Trumpova volebního týmu na představitele ruské rozvědky a vlády povzbuzuje jak Trumpův tábor, tak jeho politické protivníky. Americký prezident a jím jmenovaný ministr spravedlnosti William Barr se míjejí se syrovou realitou, když tvrdí, že verdikt zní absolutně nevinen. Avšak ani demokraté a s nimi sympatizující sdělovací prostředky nerozumějí Muellerovu vzkazu - že by bylo nejrozumnější zbavit se trumpovského přízraku v nadcházejících prezidentských volbách, a nikoliv pomocí nejistého a zdlouhavého procesu impeachmentu.

Trump není chytrý zločinec - je to narcistní imbecil

20. 4. 2019

čas čtení 1 minuta


To, co Muellerova zpráva zjistila, je, že Trumpova kampaň si byla vědoma pomoci od ruské vlády a občas ji vědomě přijímala. Nejzásadnější informací z Muellerovy zprávy je, že Trump není žádný geniální zločinec, ale že celý americký národ byl podveden týmem ruských hackerů, kterým se podařilo otevřít naše náboženské, rasové a politické konflikty a vyvolat mezi námi neuvěřitelné rozbroje. Ruští hackeři zneužili onoho tupého, samolibého a líného způsobu, jímž používáme sociálních sítí, i přirozené tendence lidských bytostí věřit tomu, čemu chceme věřit, a přesvědčovat druhé o tomtéž, píše Carli Pierson.

30049

Samozřejmě, že se Trumpova kampaň spikla s Ruskem

19. 4. 2019

čas čtení 3 minuty

 

Právě zveřejněná Muellerova zpráva zaznamenává ve skvostných, úzkostlivě pečlivých podrobnostech, jak  Trumpova předvolební kampaň flagrantně spolupracovala s Ruskem, které zasahovalo do prezidentských voleb v roce 2016 a jak sebou pak Trump mlátil a bědoval, když se snažil zabránit průběhu spravedlnosti, aby to nikdo nezjistil.

"Zatímco tato zpráva nedochází k závěru, že prezident spáchal nějaký trestný čin, zároveň ho obvinění nezprošťuje."

 16388

Muellerova zpráva: Když se chováte jako gangster, vždycky vyhrajete

19. 4. 2019

čas čtení 6 minut

Muellerova zpráva, i ve zcenzurované verzi obsahuje dostatečné množství munice k tomu, aby nynějšího amerického prezidenta zničila, ať v důsledku možného letošního impeachmentu, anebo v prezidentských volbách roku 2020. Její stránky potvrzují množství skandálů a přinášejí podrobná tvrdá fakta, která Trump vždy nenuceně bagatelizoval jako fake news. Že Mueller neučinil poslední krok a že neobvinil Trumpa jak ze spiknutí s Ruskem, tak z bránění průběhu spravedlnosti, vypovídá samo o sobě mnohé, o tom níže, píše Jonathan Freedland.

Muellerova zpráva je plná zatracujících důkazů, že Trump a jeho tým s nadšením vítali "rozsáhlé a systematické snahy" Ruska ovlivnit prezidentské volby roku 2016, že očekávali, že "budou mít volební prospěch z informací ukradených a rozšířených v důsledku ruského úsilí", že aktivně plánovali strategii své předvolební kampaně kolem každého nového zveřejnění emailů, hackersky ukradených ruskými výzvědnými službami z ústředí Demokratické strany, emaily, které byly pro ně nápomocně zveřejněny serverem WikiLeaks. (Mueller má dokumenty, které zaznamenávají, že Assange řekl svým stoupencům už v listopadu 2015, že "my jsme přesvědčeni, že by bylo daleko lepší, kdyby zvítězili Republikáni".)

Američtí experti překvapeni, jak agresivně se Rusko vměšuje do americké politiky

20. 4. 2019

čas čtení 3 minuty

 




Ruští experti poukazují na to, že rozsáhlé podrobnosti o ruské činnosti v Muellerově zprávě odhalují mnohé ohledně strategického plánu Moskvy i to, co se stane v příštích volbách, počínaje volbami v roce 2020.

"Vězte: Oni proti nám vedou válku. Ať to chceme či nechceme uznat," konstatuje David Hoffman, který byl šéfem CIA v Moskvě za Obamovy vlády, píše v časopise Foreign Policy jeho redaktorka a spolupracovnice Britských listů Amy Mackinnon.

30012

Trump: "Jsem v prdeli!"

18. 4. 2019

čas čtení 3 minuty




Dosud neznámé podrobnosti z Muellerovy zprávy, jejíž zcenzurovaná verze byla ve Washingtonu ve čtvrtek zveřejněna:

Anglicky je ZDE

- V červnu 2017 nařídil Trump svému právníku v Bílém domě, aby zatelefonoval tehdejšímu prozatímnímu ministru spravedlnosti Rodu Rosensteinovi a nařídil mu, aby vyhodil Roberta Muellera. Don McGahn to odmítl udělat.

- Muellerova zpráva obsahuje jedenáct klíčových případů, kdy se Trump pokusil o bránění průchodu spravedlnosti:

1. Jak Trumpova kampaň reagovala na zprávy, že se Rusko snaží zasahovat do americké předvolební kampaně ve prospěch Trumpa, včetně její reakce na zveřejnění mailů Clintonové serverem WikiLeaks.

Miliardářské dary na opravu Notre Dame promění ten památník v pokrytectví

19. 4. 2019

čas čtení 3 minuty


V roce 2017 byla v mezinárodním tisku publikována celá řada článků, poukazujících na to, jak je katedrála Notre Dame rozbitá. Pracovníci katedrály ukazovali novinářům, jak se vápenec drolí na dotek prstu. Chrliče, které přišly o hlavici, byly vyspraveny trubkami z umělé hmoty, propadlé balkóny byly nahrazeny dřevěnými prkny. Veškeré tento rozklad způsobilo znečištění ovzduší, kyselý déšť a osm století užívání - ale také oficiální nezájem. Správci budovy prosili o peníze, ale vláda, která utahovalo opasky, ani bohatci, stěžující si na vysoké zdanění, nedali dost.

Jak Trump s Babišem mění, až vymění

19. 4. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 3 minuty

Když ministr spravedlnosti Jeff Sessions nešel Donaldu Trumpovi dostatečně na ruku ve věci "správného pojetí" Muellerova vyšetřování, Trump ministra vyměnil - tak jako již předtím třeba šéfa FBI. A "kreativní" přístup se až dosud skvěle osvědčuje: Nový ministr Barr po odevzdání kompletní Muellerovy zprávy publikoval tendenční shrnutí, které výsledky vyšetřování spolupráce Trumpovy kampaně s Rusy a prezidentova bránění výkonu spravedlnosti neuvěřitelným způsobem bagatelizuje.

Facebook zlikvidoval účty britských ultrapravicových organizací. (Kdy zakáže Okamuru a Konvičku?)

18. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Měli byste se hromadně obrátit na Facebook, aby zlikvidoval i účty českých xenofobů, lhářů a nenávistníků - v zájmu přežití České republiky (JČ)

Facebook natrvalo zlikvidoval účty ultrapravicových britských organizací i jejich individuálních aktivistů, včetně British National Party (BNP), English Defence League (EDL) a Britain First, podle své strategie o eliminování "nebezpečných jednotlivců a organizací". Bylo zrušeno dvanáct facebookových účtů.

Zákaz vstoupil v platnost ve čtvrtek v poledne britského času. Statusy a další výroky, které "vyjadřují podporu nebo chválu" ultrapravicovým organizacím budou také odstraněny.

 16853

VELKÝ PÁTEK:

Tři hodiny odpoledne

7. 4. 2023 / Jim Bishop

čas čtení 7 minut



Ježíš se naposled zvedl k hlavě kříže. "Otče," zvolal, "do tvých rukou poroučím svého ducha." Jeden z vojáků obešel kříž a chvíli pozoroval umírajícího. Pak se vrátil a lehl si na skálu.

Z Ježíšových úst zazněl poslední výkřik: "Dokonáno jest." Jeho tělo se svezlo dolů. Ježíš se vzdal smrti.

Ozval se zvuk, jako by pod zemí dusalo stádo prchajících zvířat. Čerstvý vítr ovál krátkým dechem rostlinstvo.

Země se třásla a úzká trhlina rozdělila zemi od západu na východ. Běžela od velké popravčí skály přes silnici a jeruzalémskou branou přes město do chrámu, kde roztrhla velkou oponu vnitřní svatyně od vrchu až dolů, a pokračovala dál k východu. Otřásla velkou zdí, otevřela hroby na hřbitově za městskými hradbami, překročila Cedron a zamířila k Mrtvému moři zanechávajíc svou stopu na zemi, na skalách i v horách.

Velký pátek a křesťanský optimismus

19. 4. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Říkal jsem si, že letos napíšu o Velikonocích jinak než obvykle. Že nebudu psát o kněžích, utrpení, o umučeném Bohu. Psal jsem tak vždycky, protože jsem se chtěl vyhnout idylickému nebo dokonce triumfalistickému pojetí křesťanství. A pro mne jsou Velikonoce odpověď na utrpení a absurditu světa. Velký pátek je jasné usvědčení našeho světa z hrůznosti. Bůh přijde na zem hlásat lásku, milosrdenství, svobodu od absurdní, nelidské litery, a je za to svými vlastními kněžími odsouzen k smrti – a tito kněží, neboť ho nemohou nechat popravit sami, přimějí pomocí zmanipulovaného davu římského místodržietel Piláta, aby se toho ve vlastním zájmu ujal.

18140

O Zeleném čtvrtku a celých Velikonocích

18. 4. 2019 / Richard F. Vlasák

čas čtení 5 minut



Kdyby se mne někdo ptal, jaké svátky mám v roce nejraději, řeknu Velikonoce a kdyby se ptal na konkrétní den, odpovím Zelený čtvrtek. Je to den večeře a kalicha. Je to den, z jehož zkušenosti roste křesťanství jako víra v solidaritu, odpuštění a naděje lepšího světa.

Ježíš, potulný kazatel a tesař usedl se svými přáteli ke stolu a říká: "Toto je mé tělo a toto je má krev:" Můžete namítnout, že spíš u večeře, podle tehdejších zvyků spíše ležel a že to zní dost morbidně, ale za těmito slovy, které při každé mši i Večeři Páně opakuje celé křesťanstvo, je výzva, jenž dává všemu smysl. Chcete-li, podíváme se za zvuk slov, za šifry písmen ke konkrétní události.

V Severním Irsku extremisté zastřelili novinářku

19. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Novinářka Lyra McKee, 29, byla ve čtvrtek v severoirském městě Derry zastřelena maskovaným mužem od republikánských extremistů. V Derry vznikly nepokoje, jichž se účastnila asi stovka lidí, poté, co do čtvrti vstoupila policie a konfiskovala zbraně a munici, které severoirští republikánští extremisté plánovali použít během Velikonoc k  teroristickým útokům. Proti razii policie v ulicích demonstrovali extremisté, házeli Molotovovy koktejly a podpalovali automobily. Pak došlo ke střelbě, maskovaný extremista střílel směrem k policii, zasáhl novinářku, která později zemřela.

Je to varováním, k čemu v Severním Irsku dojde, nebude-li Británie respektovat v důsledku brexitu dohodu z Velkého pátku a neudrží-li otevřenou severoirskou hranici.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Ovčáček se snaží vyvolávat nenávist a Babiš blábolí nesmysly

18. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Už to někdy v nějaké civilizované zemi bylo, že by tiskový pracovník vysokého státního úřadu cíleně vyvolával xenofobii a nenávist vůči občanům jiných zemí?

Samozřejmě. Žádné jiné vysvětlení neexistuje. Všude vládnou záměrná protibabišovská spiknutí!

Neuvěřitelné lži a manipulace. Snažit se odvádět pozornost od vlastních možných trestných činů vyvoláváním nenávisti vůči neexistujícím uprchlíkům, to tu ještě nebylo! Hodno Viktora Orbána! Novinky otisknou bez korekce každý blábol. (JČ)



Al Jazeera: Čímpak to je, že požár katolické katedrály vyvolá daleko víc truchlení veřejnosti než rozsáhlé utrpení a smrt lidí?

18. 4. 2019

čas čtení 2 minuty


Nebudu argumentovat, že je nepřijatelné bědovat nad zničením historicky a globálně významné architektury - anebo že lidé, kteří pláčí nad poničenou katedrálou Notre Dame, automaticky projevují nezájem ohledně jiných globálních kauz.

Avšak obrovský rozsah smutku a truchlení vyvolaného požárem katedrály Notre Dame je nicméně značně znepokojující, vzhledem k tomu, že daleko vážnější lidské tragédie málokdy vyvolají tak intenzivní míru mezinárodního smutku a solidarity, píše Belen Fernandez.

Kde jsou apely, aby se použilo leteckých vodních děl, kde je všeobecný smutek a zoufalství nad tím, že, například, Izrael opakovaně a systematicky vyvolává požáry v pásmu Gaza? Během padesátidenní izraelské operace Protective Edge v roce 2014 zjistila OSN, že izraelská armáda usmrtila 2251 Palestinců, mezi nimi 299 žen a 551 dětí.

Ani Česká republika nemá čisté svědomí

Kde je pobouření nad tragédiemi nesoucími náš podpis?

18. 4. 2019 / Daniel Veselý

čas čtení 4 minuty

Je pozoruhodné, kolik emocí a sympatií vzbudí tragédie, jejichž průběh nedokážeme nikterak ovlivnit - a ani se na nich sami nepodílíme. Další a mnohdy daleko děsivější katastrofy, jejichž viníci jsou dobře známi, však zůstávají na periferii našeho zájmu. Hovořím o diametrálně odlišných reakcích na požár v Notre-Dame a tichou, leč intenzivní pohromu sužující nejchudší arabskou zemi. Západní společenství bývá extrémně citlivé na katastrofy, které se jej bytostně týkají, a naopak projevuje okázalou lhostejnost vůči hrůzám, na nichž se samo podílí. Americký prezident Donald Trump včera vetoval návrh zákona požadující ukončení americké vojenské podpory pro Saúdskou Arábií vedené tažení v Jemenu, zatímco nové důkazy dokumentují zabíjení Jemenců zbraněmi vyrobenými převážně v USA, Francii a Velké Británii.

30372

Zásadní problém současnosti a budoucnosti ČR v několika číslech

Není jedna Česká republika

18. 4. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 6 minut

Českou republiku ohrožuje její vnitřní regionální nerovnost. Vedle Prahy, která je superbohatá i na poměry EU, sestává ČR z "balkanizovaných" regionů, jejichž současnost a budoucnost je decimována odchodem vzdělaných lidí a idiocií politické reprezentace, která se mermomocí snaží tento trend posílit. Za vrcholného nezájmu společnosti, které se vysmívají lidé jako Zeman. Tito paraziti vědomě vnitřního rozvratu zneužívají pro dosahování lokajských cílů kšeftařů s chudobou a napájejí českou společnost, nesebevědomou a nedostatečně občanskou, vitriolem minulých proher a jejich trvalého zpřítomňování. Budoucnost v ČR nebude pro mnoho lidí šťastná, pokud se společnost nezmátoří a nezvolí si do čela lidi schopné a odpovědné. K tomu je ale třeba skutečně obrátit pozornost od toxinů, kterými se Češi tak rádi krmí (doslova i metaforicky) k podstatě přítomnosti a budoucnosti

Rozhovor Britských listů 214. Zablokovali mě na Facebooku

12. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta



Co si počít s šířením lží na sociálních sítích? Bylo to vždycky: Když se v 16. století nekontrolovatelně rozšířil knihtisk, tam, kde bylo nejvíc tiskáren, se nejvíc upalovaly čarodějnice. O mechanismu šíření lživých informací hovoří Jan Čulík v tomto Rozhovoru Britských listů s ironickým komentátorem z Novinek Štefanem Švecem. Rozhovor se vysílá v Regionální televizi, která je k dispozici satelitem, pozemním vysíláním a na kabelu i na internetu, od pátku 12. dubna 2019.


Všechny Rozhovory Britských listů jsou nyní k dispozici ke stažení v audiu jako podcasty, k poslechu na vašem mobilu kdekoli. Informace ZDE

Jak se ČR zabývá naprostými blbostmi

18. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta





"Nechám si dnes zdát o světě, kde se místo kojení v bance řeší rekordní propad státních financí, místo 'muslimských žhářů' rekordní sucho a místo 'rizika precedentu' zatčení ruského kolaboranta rizika plynoucí z toho, že mu to všechno prošlo, píše na Facebooku Karel Dolejší...

BBC potlačila svůj investigativní materiál dokazující, že Arron Banks verboval pro brexit ultrapravicové extremisty

18. 4. 2019

čas čtení 1 minuta




Milionář Arron Banks opakovaně popíral, že jeho probrexitová kampaň Leave.EU se snažila získat podporu od stoupenců ultrapravicové Nacionální fronty. Vyvíjel tlak na BBC, aby zcenzurovala svůj investigativní pořad na toto téma, a BBC ho skutečně neodvysílala.

Arron Banks opakovaně lhal ve snaze utajit úsilí své probrexitové kampaně přilákat podporu ultrapravicových extremistů. Jeho organizace Leave.EU si zaplatila reklamy na Facebooku, cílené na stoupence britských ultrapravicových stran Nacionální strana, BNP, Britain First a EDL.

Nechte nás sakra učit dobře

Příběh šestnáctý - Nemusíš se tím zabývat. Bude zápis

18. 4. 2019 / Jiří Karen

čas čtení 7 minut

Učitel matematiky, 29 let. Před několika lety jsem učil na jedné základní škole, kterou navštěvovali žáci ze sociálně vyloučených komunit, zdaleka nejen Romové. V důsledku odevzdaného přístupu vedení školy ve škole panovala atmosféra nekázně a chaosu. Všechno se nechávalo plynout, učitelé si chtěli co nejrychleji odučit a vypadnout, přístup ke vzdělávání a výchově byl jaksi administrativně cynický. Pokud byl problém, mohli za to vždycky rodiče, jediné řešení byly nekonečné a opakované výchovné komise, které nikam nevedly.


Rigor Mortis - buněčné linie, protilátky a statistika

18. 4. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 25 minut

Již jsem napsal do Britských listů dva články o knize Richarda Harrise, jejíž plný název je „Rigor Mortis: How Sloppy Science Creates Worthless Cures, Crushes Hopes, and Wastes Billions“ („Smrtelná ztuhlost: jak nedůsledná věda vytváří bezcennou léčbu, ničí naděje a vyhazuje miliardy“). Mimochodem, pokud vím, v českém prostředí dosud není této zásadní knize věnována žádná pozornost. Britské listy tak zůstávají pro českého čtenáře exkluzivním zdrojem informací o tom, co v ní lze nalézt. V prvním článku jsem představil první dvě kapitoly, v druhém druhé dvě další. A nyní se dostávám ke kapitole páté a šesté. Pátá kapitola má titulek „Trusting the Untrustworthy“, což bych přeložil jako „Když se důvěřuje nedůvěryhodnému“.

Mezinárodní trestní soud činí nebezpečné rozhodnutí, když upouští od vyšetřování amerických válečných zločinů v Afghánistánu

18. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Mezinárodní trestní soud (ICC) oznámil, že nebude vyšetřovat možné válečné zločiny a zločiny proti lidskosti, jichž se měla dopustit americká armáda a další aktéři v Afghánistánu. Představitelé ICC tvrdí, že za jejich rozhodnutím stojí neochota Spojených států při vyšetřování spolupracovat.

V první polovině dubna USA odebraly vízum hlavní vyšetřovatelce ICC Fatou Bensoudouvé. Ve zprávě z roku 2016 ICC obvinil americkou armádu z mučení nejméně 61 vězňů během válečného konfliktu v Afghánistánu. Obvinění se týká také CIA, která měla mučit přinejmenším 27 vězňů na tajných základnách CIA v Afghánistánu, Polsku, Rumunsku a Litvě.

Advokátka z Center for Constitutional Rights Katherine Gallagherová obvinila Trumpovu administrativu z hrubého pohrdání mezinárodním právem, což může v negativním slova smyslu inspirovat i další státy porušující mezinárodní normy, příkladně Izrael nebo Rusko. Gallagherová rovněž kritizovala rozhodnutí ICC, neboť prý přispívá k právnímu bezvládí v Afghánistánu.

Celý text v angličtině ZDE

Americká kongresmanka Ilhan Omarová čelí výhrůžkám smrtí a útokům pravice

18. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Americká zákonodárkyně Ilhan Omarové čelí značnému počtu výhrůžek smrtí poté, co americký prezident Donald Trump zveřejnil tweet, v němž kritizuje její výroky o neradostném postavení amerických muslimů v USA.

Donald Trump a některá americká média vytrhli kongresmančiny výroky z kontextu a nespravedlivě ji obvinili z bagatelizace džihádistických útoků. Omarová byla nedávno nařčena z antisemitismu, když kritizovala vliv izraelské lobby na americkou politiku.

Podle Mustafy Bayoumiho, autora publikace This Muslim American Life: Dispatches from the War on Terror, se Omarová stala terčem nenávistné kampaně. Od Omarové se totiž očekává, že bude zticha, neboť je to žena, muslimka a uprchlice, jak soudí Bayoumi. Jenže mladá kongresmanka je cílevědomou političkou, která pouze dělá svou práci. Bayoumi si myslí, že americká pravice vnímá Omarovou jako hrozbu, a proto se ji snaží zdiskreditovat.

Celý text v angličtině ZDE

Policie v Londýně zatkla stovky klimatických aktivistů

18. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Klimatičtí aktivisté ze skupiny Extinction Rebellion v Londýně blokovali hlavní silnice a mosty, okupovali významná veřejná místa; a někteří z nich se dokonce přilepovali k budovám. Hnutí, kterému se podařilo paralyzovat centrum Londýna, požaduje urgentní klimatickou akci. Policie doposud zatkla více než 300 aktivistů. Protesty mezitím pokračují. Ve středu aktivisté zastavili vlaky ve finančním centru města v Canary Wharf, kde jeden z nich vyšplhal na vagon a druhý si k vagonu přilepil ruku.

Nejezte šunku!!

17. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

I mírná míra konzumace červeného a zpracovaného masa zvyšuje pravděpodobnost rakoviny tlustého střeva. Vyplývá to z dosud největší britské studie těchto rizik.

Britské ministerstvo zdravotnictví a sociální péče upozorňuje, že lidé, kteří konzumují více než 90 gramů červeného nebo zpracovaného masa, by měli svou spotřebu snížit na 70 nebo méně gramů denně, protože to způsobuje rakovinu tlustého střeva. Ministerstvo charakterizuje 90 gramů červeného masa jako "tři tenké plátky hovězího, jehněčího nebo vepřového, každý z nich o velikosti asi 3x5 cm".

Hospodaření OSBL za březen 2019

18. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

V březnu 2019  přispěli čtenáři finančně na Britské listy celkovou částkou 61 653.77 Kč, výdaje však byly 117 691.50 Kč. Prosíme o větší finanční podporu.

Prosíme: v příspěvcích nepřestávejte, musíme hradit průběžné náklady, i když se je snažíme udržovat na minimu. 

Potřebujeme normálně cca 80 000 Kč měsíčně na provoz. STAČILO BY, KDYBY Z 218 000 UNIKÁTNÍCH ČTENÁŘŮ BL ZA KAŽDÝ MĚSÍC JICH PŘISPÍVALO KAŽDÝ MĚSÍC 400 ČÁSTKOU 200 KČ.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno   zaslat  na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.


Deutsche Bank čelí postihu za to, že proprala více než 20 miliard dolarů ruských špinavých peněz

17. 4. 2019

čas čtení 3 minuty


Problematická německá banka Deutsche Bank čelí pokutám, žalobám a možnému trestnímu stíhání příslušníků svého "vysokého managementu" kvůli své roli v projektu propírání více než 20 miliard dolarů ruských špinavých peněz. Vyplývá to z důvěrné analýzy, kterou získal deník Guardian.

Banka přiznává, že existuje velké riziko, že regulační orgány v Británii a v USA proti ní podniknou "podstatné disciplinární akce".

Šéfové ústředních bank v Británii a ve Francii varovali, že bankovní sektor nemůže ignorovat klimatické změny

17. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Globální finanční systém čelí existenciální hrozbě od globálního oteplování a musí se urgentně zreformovat, varovali guvernéři ústředních bank v Británii a ve Francii Mark Carney a Villeroy de Galhau. Regulační orgány, banky a pojišťovny musejí "zvýšit laťku", aby se vyhnuly katastrofě.

Oba konstatují: "Jako tvůrci finanční strategie nemůžeme ignorovat zjevná hmotná rizika před našima očima. Změna klimatu je globální problém, který vyžaduje globální řešení, v nichž musí hrát ústřední roli celý finanční sektor."

Design katedrály Notre Dame pochází ze Sýrie z 5. století

17. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

 

Architektonický design pařížské katedrály Notre Dame, jako architektonický design všech gotických katedrál v Evropě, je přímo odvozen od syrského kostela Qalb Lozeh z 5. století. Křižáci přinesli tento koncept "dvou věží, mezi nimiž stojí velké, kruhové, rozetové okno" do Evropy ve 12. století. Kostel Qalb Lozeh je v provincii Idlib a stále ještě stojí.


 12978

Sociální sítě opět rozšířily lži - tentokrát o požáru katedrály Notre Dame

16. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Požár katedrály Notre Dame byl možností pro společnosti provozující sociální sítě, aby významnou měrou prozkoušely své začínající programy, ktrá mají odstraňovat z jejich platforem lži a dezinformace - a selhalo to na celé čáře.

Jak sdělovací prostředky umístily záběry hořící katedrály na YouTube, antidezinformační algoritmy je chybně identifikovaly jako záběry útoků na newyorská dvojčata z 11. září 2001. Systém YouTube nabídl uživatelům odkazy v Encyclopaedia Britannica o 11. září. Paradoxně, účelem této služby je neutralizovat známé konspirační teorie ohledně toho, že člověk údajně nikdy nepřistál na Měsíci a že Zeměkoule je placatá.

Carole Cadwalladr vysvětluje v Ted Talks, jak Facebook profiluje své uživatele podle jejich psychických obav a podle toho jim vnucuje reklamy, aby hlasovali tak, jak chce

17. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Celý Ted Talk ZDE

Nelze změnit zranitelnost a konečnost všeho lidského

17. 4. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 2 minuty

Kdysi bylo zvykem chápat různé pohromy jako trest Boží. Byl to výborný politický nástroj. Představte si, že byste vinu za požár Notre Dame přenesli třeba na homosexuály. Bůh nás trestá za rovné manželství! A můžete začít lynčovat.

Že je zvláštní, že Bůh ničí právě kostel, katolický kostel, jednu z mála bašt „sexuální normálnosti“ (to s tou normálností není nic jiného než sarkasmus)? Nevadí. Každý si může trest Boží vyložit po svém. Absolutně mimo je totiž už jen to, když jsou katastrofy chápány jako trest Boží. Další možné debaty o tom, co je logické, jsou zbytečné.

Tragédie Notre Dame a iluze "vyšší pravdy"

17. 4. 2019 / Karel Dolejší

čas čtení 2 minuty

1. listopadu 1755 v ranních hodinách zasáhlo portugalské hlavní město Lisabon silné zemětřesení. V důsledku následných požárů a tsunami zahynulo zhruba 60 000 lidí. Katastrofa šokovala tehdejší evropskou inteligenci: Voltaire jí použil jako argument v polemice s Leibnizem, zatímco Rousseau jako příklad zhoubného dopadu života ve městech. Ještě v roce 1844 prezentoval Schopenhauer neštěstí jako "důkaz", že žijeme v nejhorším z možných světů.
   

Událost ovšem byla "obyčejnou" přírodní pohromou s epicentrem v Atlantiku, ležícím 200 km západojihozápadně od Mysu Sv. Vincenta.

Milí čtenáři a příznivci Britských listů

7. 6. 2020

čas čtení 2 minuty

Je  to poněkud trapné, ale musíme znovu zdůraznit, že za nynější míry finanční podpory od čtenářů Britské listy do několika měsíců skončí.

V nynější stále se zhoršující domácí české politické situaci jsou Britské listy jedním z mála seriozních a nezávislých informačních zdrojů, přinášející do uzavřeného českého prostředí otevřenou debatu z vnějšího světa a neúplatnou analýzu domácích poměrů, která není závislá na žádné kmenové příslušnosti znesvářených domácích aktivistických skupin.

Ano, samozřejmě, nezávislé myšlení bolí. Vždycky se pobavím nad občasnými zuřivými reakcemi od čtenářů s klapkami na očích a uších, kteří nám důrazně oznamují, že přestávají Britské listy číst, jako by jejich čtením dělali NÁM milost. Jestliže se však někdo zuřivě rozhodne odstřihnout se od seriozních, otevřených informací z vnějšího světa, je to jeho blbost... :) 

Vydávání Britských listů není zadarmo. Potřebujeme na jejich provoz přibližně 70 000 Kč měsíčně a v tom ohledu plně závisíme na finanční podpoře našich čtenářů. Zvlášť v dnešní době, když už v kmenově rozdělené české společnosti existuje jen minimum informačních zdrojů, které nejsou závislé na nějakém oligarchovi či politickém seskupení, a je jen málo serverů jako Britské listy, které přinášejí otevřené a věcné informace o situaci v zahraničí, která výrazně ovlivňuje to, co se děje v ČR, je role Britských listů nezastupitelná.

V současnosti však nevybereme měsíčně tolik drobných příspěvků od našich čtenářů, aby nám finanční rezerva neklesala. V takovéto situaci do pár měsíců zkrachujeme.  Pokud si přejete, aby byl i nadále v české společnosti slyšen nezastupitelný hlas Britských listů, prosíme, přispívejte pravidelně na jejich provoz částkou cca 200 Kč měsíčně.

Děkujeme

Britské listy

O pokrytectví trumpovské "pravice"

17. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta


Konec hybris a nový věk americké uměřenosti

17. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Dnešní svět představuje zdánlivě nekonečný vějíř výzev: Silnější a asertivnější Čínu, nové hrozby z kyberprostoru, sílící proud uprchlíků, oživenou xenofobii, vytrvalé odnože násilného extrémismu, změnu klimatu a spoustu dalšího, napsal Stephen M. Walt.

Vitr roznáší mikroplasty všude

15. 4. 2019

čas čtení 3 minuty

 

Studie zjistila, že i dokonce panenský region v Pyrenejích je znečištěn, ale nikdo neví, jaké to má dopady na lidské zdraví


Mikroplasty padají z oblohy i na vzdálené hřebeny hor, zjistila nová studie. Vítr má schopnost roznášet toto znečištění všude.

Vědci byl ohromeni množstvím mikroplastů, které padají z oblohy i v údajně nedotčených místech, jako je francouzská část Pyrenejí. Vědci nyní nacházejí mikroplasty všude - v řekách, v nejhlubších oceánech i v půdě po celém světě.

Zapojte se, je vás třeba

Diskutujte na Britských listech

18. 4. 2017 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Vážení čtenáři Britských listů, rozhodli jsme se zpřístupnit těm, kdo pravidelně přispívají na provoz jednoho z mála nezávislých médií v ČR diskuse pod články. Rozhodli jsme se tak učinit proto, aby lidé, kteří mají velký podíl na více než dvacetileté existenci Britských listů, měli možnost vyjádřit se přímo k jejich obsahu a přispět svým úhlem pohledu. Od omezení na platící čtenáře si slibujeme též minimalizaci nenávistných, bigotních a scestných komentářů, které vytvářejí z internetových diskusí skládku mentálního odpadu. Sledovat diskuse a hodnotit příspěvky v nich bude mít nicméně možnost každý návštěvník.

Není to ale zabezpečení, které by výskyt digitální pitomosti či zneužití pro propagandistické účely dokázalo eliminovat úplně. Budeme proto diskuse redigovat a příspěvky, které budou obsahovat nepřijatelný materiál (e.g. rasistické výzvy, urážky ad hominem, výzvy násilného charakteru, replikaci prokazatelně konspiračních bludů), budou bez pardonu odstraňovány.

Přístup k diskusím je jednoduchý. Pokud budete mít zájem o diskuse, zaregistrujte se v systému a proveďte vybranou platbu (dle doby trvání přístupu k diskusím). Platby probíhají prostřednictvím systému GoPay. Poté budete mít přístup k diskusím na dobu, kterou jste si předplatili. V případě technických problémů se prosím obracejte na programátora Britských listů Michala Panocha: michal@panoch.net.

Prosíme pravidelné přispěvatele Britským listům, aby možnosti využili a aby přenesli své platby do nového systému, jenž jim umožní přístup k diskusím. Zároveň vyzýváme ostatní čtenáře, aby tuto možnost zvážili. Víme, že Britské listy čte řada velmi zajímavých lidí a velmi oceníme, pokud se podaří na webu Britských listů vytvořit silnou komunitu lidí, kterým vyhovuje kritický přístup a unavuje je digitální spad. Zajímavé příspěvky v diskusích budeme redakčně zpracovávat a vydávat jako samostatné texty. 

Vážení čtenáři, věříme, že se naše rozhodnutí ukáže jako správné a že diskuse přispějí jak k pluralitě relevantních názorů, tak k dlouhodobé udržitelnosti Britských listů. 

Vztahy Trumpa a Putina diktované Kremlem

17. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

V prosinci 2017 ruský prezident Vladimir Putin hovořil telefonicky s prezidentem Donaldem Trumpem nejméně dvakrát, údajně kvůli otázkám ekonomiky a kontrašpionáže. Američané se o obou hovorech poprvé dozvěděli z Kremlu. Když se tehdejší ředitel CIA Mike Pompeo sešel s ruskými zpravodajskými představiteli podléhajícími sankcím v lednu 2018 v Langley, Američané to zjistili z ruské ambasády - prostřednictvím Twitteru, napsaly Natasha Bertrandová a Anna Němcovová.

Probrexitoví aktivisté kolem milionáře Arrona Bankse vyráběli falešná videa s cílem vyvolávat nenávist vůči migrantům

17. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

 


Aktivisté placení milionářem Arronem Banksem inscenovali před referendem o brexitu sérii fotografií v Londýně, na nichž mladíci s černou kůži sexuálně napadají bělošské dívky. Natočili v kanálu La Manche lživé video, tvrdící, že se na malých motorových člunech mohou přes moře z Evropy lehce do Británie dostávat migranti. Záběry však byly natočeny u anglických břehů.

Výbor Dolní sněmovny pro média a digitální záležitosti varuje, že přestože Británie v blízké budoucnosti čelí komunálním volbám, eurovolbám, možná všeobecným volbám a možná i druhému referendu o brexitu, otázka šíření fake news s cílem ovlivňovat voliče v médiích a na digitálních sítích není volebním zákonem vůbec řešena.

Zjevně nejen v Británii, ale také ani v Česku.


Květná neděle a Velikonoce jako závrať

16. 4. 2019 / Boris Cvek

čas čtení 3 minuty

Nedávno proletělo médii něco, co by se dalo zjednodušeně označit jako „fotka černé díry“. Ano, žijeme v šíleně obrovském vesmíru s miliardami galaxií a velmi bizarními jevy, které se vymykají naší představivosti. A naproti tomu tu máme Ježíše, který vjíždí na oslátku do Jeruzaléma, oslavovaný davy, těmi davy, které budou za pár dní křičet, že chtějí jeho smrt. Raději nám propusť, Piláte, vraha Barabáše, a toho Ježíše ukřižuj! Křičeli to, protože byli zmanipulovaní svými kněžími, ti se Ježíše báli.

Kauza „elektroměry“ čili jakou moc má vědění

16. 4. 2019 / Tomáš Korda

čas čtení 6 minut


Cíle bez prostředků

Chudák pan primátor Hřib. On chtěl pouze vědět. A to prý jen anonymizovaná statistická data, například na Praze 10 je tolik a tolik stovek prázdných bytů. Přesto byl osočen, že se vůbec opovážil chtít něco takového jen vědět. Co je mu do toho, „estébákovi“, stěžuje si občanská společnost ústy pana Jiřího Pospíšila.

"Stačilo dalších 15 - 30 minut a katedrála Notre Dame by byla nenávratně zničena"

16. 4. 2019

čas čtení 1 minuta


Hasiči riskovali život ve snaze zabránit zuřícímu požáru proniknout do dvou gotických zvonic


Stačilo jen dalších 15 - 30 minut a katedrála Notre Dame by byla nenávratně zničena, konstatovaly v úterý francouzské úřady.

Katastrofu odvrátili pařížští hasiči, kteří riskovali život tím, že zůstali v hořící katedrále a vytvořili stěnu vody mezi zuřícím požárem a dvěma zvonicemi na západní fasádě.

Katedrála Notre Dame: Situace v Paříži v úterý dopoledne

16. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Aktualizace:

- UNESCO přislíbilo pomoc Francii při znovuvýstavbě katedrály Notre Dame.

- Australský premiér Scott Morrison odmítl návrh, aby Austrálie založila fond na pomoc při opravách pařížské katedrály. "Jsem si jist, že prezident Macron a katolická církev to dokáží vyřešit sami."

- Ve Francii byla zahájena celonárodní sbírka na opravu katedrály. Dva francouzští miliardáři přislíbili celkem 300 milionů euro do tohoto fondu.

- Hasiči na věžích Notre Dame a jinde v úterý dopoledne v mírném dešti ohledávají fasádu katedrály. Požár byl stoprocentně uhašen.

- Slavné varhany v katedrále Notre Dame ze třicátých let osmnáctého století, které vyrobil Francois Theirry a které mají 8000 píšťal, zůstaly nepoškozeny. Zachráněna byla také slavná Kristova trnová koruna.



- Boj s požárem trval více než 12 hodin. Dvě 69 metrové zvonice katedrály zůstávají nepoškozeny, ale střecha a věž katedrály byly zničeny,.

- Hasičí zachránili z katedrály větší množství uměleckých předmětů.

- Kromě škod od požáru bude nutno také zhodnotit škody od obrovského množství vody, napumpované do katedrály.


- Cyril Petit sestavil tuto pozoruhodnou mozaiku 91 periodik s fotografiemi požáru Notre Dame na titulní straně:

 


Macron přislíbil, že nechá zničenou pařížskou katedrálu znovu vybudovat

16. 4. 2019

čas čtení 1 minuta


Hasičům se v časných úterních hodinách podařilo zvládnout požár, který zničil pařížskou katedrálu Notre Dame, i když činitelé varovali, že bude ještě nutné uhasit různé zbývající ohně.

Tisíce Pařížanů sledovaly v hrůze za policejními kordony, jak obrovský požár zničil v pondělí večer katedrálu Notre Dame, její věž a velkou část střechy.

Prokuratura zahájila vyšetřování, avšak policie uvedla, že požár vznikl náhodou a je zřejmě spojen se stavebními pracemi v katedrále.

Pařížská katedrála Notre Dame hoří

15. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Pařížští hasiči se snaží uhasit požár historické pařížské katedrály Notre Dame. Policie informuje, že požár vznikl náhodou a byl spojen se stavebními pracemi na katedrále.

Z katedrály se valí hustý kouř a mezi oběma věžemi se objevily plameny.

Oblast byla veřejnosti uzavřena. 



Pařížané zpívají...

15. 4. 2019

čas čtení < 1 minuta

Aktualizace: Činitel francouzské vlády a šéf pařížských hasičů konstatovali, že se domnívají, že charakteristické hranaté přední věže katedrály Notre Dame byly před požárem uchráněny. Náměstek ministra vnitra Laurent Nunez konstatoval, že úřady zůstávají "opatrné", ale "jsou mnohem optimističtější" než byly před několika hodinami. Pařížský velitel hasičů Jean-Claude Gallet uvedl, že se stovkám hasičů podařilo zabránit, aby požár pronikl do severní věžní zvonice. Gallet dodal, že dvě třetiny střechy katedrály Notre Dame byly zničeny. Řekl, že jeden hasič byl zraněn a že hasičské čety budou pracovat přes noc, aby strukturu katedrály zchladily.

Zpětný chod po česku

15. 4. 2019 / Pavlína Antošová

čas čtení 2 minuty

V druhém dubnovém týdnu českými médii opět proskočila zasutá zpráva, že Miloš Zeman pomýšlí na dekorování Petra Piťhy Řádem T. G. Masaryka. Informaci totiž potvrdil Zemanův mluvčí Jiří Ovčáček. Celý záměr především výmluvně dokresluje profily všech zúčastněných. I když konkrétního státního vyznamenání – vzhledem k jeho názvu – je pro takový účel nesporně škoda.

South Africa at forefront of the struggle for human rights and dignity

15. 4. 2019 / Jan Darmovzal

čas čtení 3 minuty


South Africa has again shown its sensitivity and determination when it comes to abuse and violations of human rights. The South African minister of International Relations Lindiwe Sisulu has announced that South Africa has initiated the so called Stage One in downgrading relations with Israel. The South African diplomatic mission to Israel will no longer operate as an embassy but merely as a liaison office. Such a decision effectively means that this liaison office will have almost no agenda except for consular services and the facilitation of people-to-people relations.

V Londýně se demonstruje proti ničení světa

15. 4. 2019

čas čtení 1 minuta

Tisíce lidí se v Londýně v pondělí účastní Extinction Rebellion, Vzbouření proti vyhlazení lidstva. Demonstranti požadují akce proti eskalující ekologické krizi. Organizátoři doufají, že protesty potrvají více dní nebo i týdnů.

Demonstrace jsou součástí globální kampaně, kterou organizuje britská organizace Extinction Rebellion. Protesty jsou plánovány v 80 městech ve 33 zemích světa. Kampaň podporují čelní vědci a akademikové.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

Požadavky: Vláda musí říct pravdu, vyhlásit klimatickou a ekologickou krizi a spolupracovat s dalšími institucemi a sdělovat naléhavost akcí.


Monbiot: Jen vzpoura zabrání ekologické apokalypse

15. 4. 2019

čas čtení 3 minuty

Nikdo nás nezachrání. Životně důležitá je hromadná občanská neposlušnost. Jen ta může přimět politiky jednat

Kamkoliv se podívám, vidím, že se lidé zuřivě snaží odmítnout morální výzvu, jíž je hrozící ekologická katastrofa, píše George Monbiot. Zdrojem těchto výmluv je hluboce zakořeněné přesvědčení, že jestliže jsme opravdu v krizové situaci, někdo odněkud přijde a zachrání nás. "Oni" to nedopustí.

Jenže žádní "oni" neexistují. Jsme jenom my.

Komunistické praktiky v Británii: Brutální výslechy snoubenců

15. 4. 2019

čas čtení 3 minuty

Rektor Glasgow University Anton Muscatelli v minulých dnech souhlasně retweetoval výrok Jana Čulíka, že se Británie chová v současnosti v mnoha ohledech stejně odporně jako někdejší komunistické režimy ve východní Evropě.



Zde je další příklad.

Partnerským dvojicím v Británii je bráněno v tom, aby uzavřely sňatek. Jsou podrobovány ponižujícím a urážlivým "kontrolám". Je to součástí kampaně britských úřadů proti "falešným sňatkům". Komunistické režimy před rokem 1989 ve východní Evropě by si nic takového nedovolily. Takovéto porušování lidských práv by vyvolalo na Západě skandál, na nějž byly komunistické režimy citlivé. Britským politikům je to dnes jedno, poznamenává JČ.

Partnerské dvojice a právníci svědčí o přerušených svatebních ceremoniích, kdy pracovníci britského ministerstva vnitra tahají ženicha a nevěstu k výslechu, vyslýchají je ohledně jejich pohlavního života. Jeden vyšetřovatel nalezl v mobilním telefonu oběti nahou fotografii a ukázal ji ostatním v místnosti. Britské ministerstvo vnitra podniká za úsvitu razie do soukromých bytů ve snaze zjistit, zda dvojice spí v jediné posteli.

V jednom případě bylo sděleno partnerské dvojici, že jejich vztah není autentický, protože leželi v posteli v pyžamu. V jiných případech jsou lidé v Británii vězněni po mnoho měsíců poté, co byli nespravedlivě obviněni z pokusu uzavřít falešný sňatek.

68482