Sociální sítě opět rozšířily lži - tentokrát o požáru katedrály Notre Dame

16. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
Požár katedrály Notre Dame byl možností pro společnosti provozující sociální sítě, aby významnou měrou prozkoušely své začínající programy, ktrá mají odstraňovat z jejich platforem lži a dezinformace - a selhalo to na celé čáře.

Jak sdělovací prostředky umístily záběry hořící katedrály na YouTube, antidezinformační algoritmy je chybně identifikovaly jako záběry útoků na newyorská dvojčata z 11. září 2001. Systém YouTube nabídl uživatelům odkazy v Encyclopaedia Britannica o 11. září. Paradoxně, účelem této služby je neutralizovat známé konspirační teorie ohledně toho, že člověk údajně nikdy nepřistál na Měsíci a že Zeměkoule je placatá.





Sociální sítě také nezabránily okamžitému šíření dezinformací. Jedno video požáru, které bylo zhlédnuto 36 000 krát,  bylo doplněno fiktivní zvukovou stopou, na níž islamističtí pozorovatelé požáru údajně skandovali Allahu Akbar (Allah je velký!). Jiné video se soustředilo na muže v pracovní kombinéze a pracovní helmě a dodalo k tomu titulek "Muslim v Notre Dame".

Další tvrzení se rozšířila na YouTube, na Facebooku a na Twitteru, a na tzv. "nezávislých" serverech, především, že prý byl požár založen záměrně.

Šířily se také tweety, které předstíraly, že jsou od renomovaných zpravodajských společností, jako je CNN, a tvrdily, že požár je důsledkem "teroristického útoku".

Byla rozšířena také zpráva z roku 2016 o údajném spiknutí vyhodit katedrálu do povětří - aniž by bylo uvedeno, že jde o tři roky starou zprávu. Článek o tomto spiknutí v deníku Guardian byl s odkazem citován na ultrapravicovém americkém serveru Drudge Report, takže si ten článek na Guardianu otevřely desetitisíce lidí. Guardian však obsahuje jasné varování "tento článek je více než dva roky starý".

Ultrapravicové organizace zneužily požáru v Notre Dame ve snaze dále vyvolávat strach z muslimů. Alice Weidel, šéfka parlamentního klubu německé ultrapravicové strany AfD, se na Twitteru pokusila požár v Notre Dame spojit s předchozími protikřesťanskými "útoky" ve Francii.

Podrobnosti v angličtině ZDE

 

0
Vytisknout
10918

Diskuse

Obsah vydání | 23. 4. 2019