Homo luzonensis: Neznámý druh člověka objeven na Filipínách

12. 4. 2019

čas čtení 2 minuty
Na Filipínách došlo k objevu vyhynulého druhu člověka, napsal Paul Rincon. Je znám coby Homo luzonensis, pojmenovaný podle místa nálezu na ostrově Luzon.


Jeho fyzické rysy jsou směsí těch, které byly zjištěny u velmi starých předků člověka, a u novějších lidí.

To může znamenat, že primitivní příbuzní člověka opustili Afriku a přicestovali do Jihovýchodní Asie. Dosud se to nepovažovalo za možné.

Nález ukazuje, že lidská evoluce v regionu mohla být velmi komplikovaná, poněvadž se tu nacházely tři nebo i více lidských druhů v době, kdy dorazili naši předkové.

Jedním z těchto druhů byl "hobit" - Homo floresiensis - který na indonéském ostrově Flores přežil do doby před 50 000 lety.

Profesor Chris Stringer z Londýnského muzea přírodní historie tvrdí: "Po publikování důležitých nálezů malého Homo florensiensis v roce 2004 jsem řekl, že experiment lidské evoluce provedený na Flores mohl být opakován na mnoha jiných ostrovech v regionu."

"Tato spekulace byla zjevně potvrzena na ostrově Luzon... takřka 3 000 km daleko."

Nové nálezy z jeskyně Callao na severu ostrova Luzon popisuje článek v časopise Nature. Jsou datovány do doby před 67 - 50 000 lety.

Sestávají ze tří ostatků - zubu, kostních zbytků z rukou a nohou a části stehenní kosti - které patřily nejméně třem dospělým a mladým jedincům. Byly objeveny při vykopávkách v jeskyni od roku 2007.

Homo luzonensis vykazoval jisté fyzické podobnosti s lidmi nedávné doby, ale v jiných ohledech zase navazoval na australopiteky, kteří žili v Africe před 4-2 miliony let, a na velmi rané zástupce rodu Homo.

Kosti prstů a palců jsou zahnuté, což naznačuje, že pro tento druh bylo dosud ještě důležité šplhání. To také platilo o australopitecích. Pokud druhy podobné australopitekům byly schopny dosáhnout Jihovýchodní Asie, změnilo by to naše představy o tom, kteří humanoidi poprvé opustili Afriku.

Dlouho se mělo za to, že první byl Homo erectus v době před zhruba 1,9 milionem let.

A vzhledem k tomu, že Luzon byl vždy dosažitelný pouze po moři, nález vyvolává otázky ohledně toho, jak se sem mohly dostat předkové lidského rodu.

Zdá se, že kromě Homo luzonensis byl ostrov také domovem jiného druhu nazývaného denisované (příbuzný neandrtálců - pozn. red.), který se zřejmě křížil s ranými lidmi (Homo sapiens), když do této oblasti dorazili.

Důkazy pocházejí z analýzy DNA, protože v oblasti nebyly nalezeny žádné známé fosilní pozůstatky denisovanů.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

0
Vytisknout
8900

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2019