David Lammy: Jako Churchill při okupaci Československa, nikdy se nesmíme vzdát ultrapravici

14. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

BBC by neměla dovolovat, aby tento extremistický, tvrdý fašismus prosperoval

David Lammy je jedním z nejschopnějších labouristických poslanců současnosti. V neděli dopoledne ho interviewovala televize BBC:




Moderátor Andrew Marr: Vy nepřímo srovnáváte ERG [brexitérské fundamentalisty v Konzervativní straně] s nacisty. Anebo alespoň s jihoafrickými rasisty. Ať už si o ERG myslíte cokoliv, to je přece nepřijatelné srovnání, ne?

David Lammy: Andrew, já bych řekl, že to není dostatečně výrazné vyjádření. V roce 1938 existovali spojenci, kteří vypracovali plán, který umožnil Hitlerovi anektovat části Československa. Churchill řekl: "Ne!" - a stál sám. Nesmíme se chovat mnichovansky, nesmíme ustupovat násilníkům. Řeknu to jasně. Já jsem etnická menšina. ERG a její předseda Jacob Rees-Moog je ochoten umístit na své internetové stránky odpornou, rasistickou stranu Alternative fuer Deutschland. Stranu, která je islamofobní a stojí na ultrapravici německého systému. ERG klidně používají výrazu [od Ku Klux Klanu] Grand Wizard, Velký kouzelník, mně to evokuje KKK, když pomyslím na daleký americký Jih.  Je mi líto. Ale samozřejmě, je to velmi vážné. V žádném případě tohle nesmíme tolerovat.

Moderátor: Jacob Rees-Mogg řekl naprosto jasně, že AfD nepodporuje. [Pozn. red. Jacob Rees-Mogg obhajoval své rozhodnutí na Twitteru zveřejnit video projevu vysoké činitelky ultrapravicové německé strany AfD, že "neschvaluje názory této strany, ale názory vyjádřené v tomto videu jsou 'skutečně důležité'".  ] A ten výraz Grand Wizard, my nevíme, kde se to vzalo. Přece je nebezpečné ho obviňovat -

David Lammy: Víme, že Boris Johnson se paktuje se Stevem Bannonem. To je bělošský supremacista. Víme, že existují vazby mezi Viktorem Orbánem, Salvinim a dalšími. Já v tomhle prostě neustoupím. NIKDY v tomhle neustoupím. Jménem svých voličů.

A BBC by neměla dovolovat, aby tento extremistický, tvrdý fašismus prosperoval.

Moderátor: Jsou to zvolení konzervativní poslanci.

David Lammy: Mě naprosto nezajímá, nakolik jsou zvolení. Ultrapravice v Německu také zvítězila ve volbách. Často bývají zvoleni. Často fungují jako zástěrka pro násilníky v ulicích. A když lidé v této zemi zažívají sílící nenávist a extremismus,  nesmíme mu ustupovat. Musíme proti extremismu bojovat a jasně říkat, jaké je to nebezpečí. 

0
Vytisknout
7268

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2019