Návod k zachování psychické pohody a rovnováhy

Jak postupovat v případě ohrožení kojící matkou

14. 4. 2019 / Bohumil Kartous

čas čtení 2 minuty

Saša Uhlová chce radu do života, konkrétně k tomu, kde by měly ženy kojit. Nemám takovou, mám ale radu pro ty, kdo se cítí být znepokojeni či ohroženi přítomností kojící ženy.

Postupujte prosím následovně:

1) Pokuste se kojící ženy nevšímat. Snažte se ubezpečit, že nejde o nic nenormálního ani nemorálního. Dítě potřebuje nakrmit a v tomto věku není s to své potřeby ovládat, regulovat či podřídit time managementu.

Následuje rada pro komplikovanější případy...

2) Některé z vás napadne, že sice dítě nemůže své potřeby přizpůsobit situaci, nicméně matka že by mohla. Zkuste se prosím v takovém okamžiku zamyslet nad tím, že ani matky nemohou podřídit veškerý svůj čas potřebám dětí a že někdy (třeba i proti své vůli) musí v daném okamžiku nakrmit dítě a zároveň vyřídit důležité a neodkladné záležitosti (banka, úřad, lékař, ale třeba i veřejná přednáška či návštěva parku se staršími dětmi). A že ani v případě urgentní potřeby vyjít vstříc jiným zájmům není na takovém jednání nic nenormálního ani nemorálního.

3) Některé z vás napadne, že se jedná o atak na vaši osobu. Pokuste se v takovém případě ubezpečit, že to tak skutečně není, že to poslední, čeho chce matka docílit, je ohrožení vaší osoby, byť jen demonstrací něco, s čím nesouhlasíte. Zkuste si uvědomit, že matka nekojí kvůli vám, nýbrž kvůli hladovění jejího dítěte. Kontrolou situace ve vašem okolí rychle zjistíte, že v ohrožení nejste a že můžete svobodně pokračovat ve vašem počínání.

4) Některé z vás napadne, že se jedná o ideologickou provokaci feministického hnutí, jež si přeje zvrátit biologickou determinaci. V takovém případě to bude obzvláště těžké, nicméně zkuste se s tím poprat. Argumentem budiž, že ochrana matek a vytvoření zázemí k péči o děti je naprosto zásadní evoluční požadavek, na němž nic nemění ani fakt masové společnosti. Jen se prostě s kojící matkou setkáte i jinde než v kruhu rodinném, přičemž pravděpodobnost se zvyšuje s velikostí sídla.

Držím vám palce.

1
Vytisknout
15169

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2019