Známý britský kulinář a kuchař: Ano. Je nezbytné otevřeně vystupovat proti fašismu

14. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

 

Ani v roce 1933 si nikdo nemyslel, že to skončí u bran Osvětimi



Jay Rayner: Sledoval jsem dnes v neděli reakce na vystoupení Davida Lammyho v televizi. A víte co? Já s ním naprosto souhlasím. Poslední tři roky dostávám více antisemitských nadávek - emaily, tweety, někdy na mě přímo osobně útočí - než kdy předtím. Otázkou je: Máme nad tím prostě vždycky jen pokrčit rameny? Říct, to nic, to jsou jen okrajoví šílenci? Levice se topí v žumpě antisemitismu a neumí si s tím poradit (protože její vedení je rozhádané), pravice je postižená zuřivou islamofobií, národovci tweetují věci od ultrapravicových stran a hovoří o sobě jazykem ukradeným od Ku Klux Klanu. Mě vůbec nezajímá, že tito lidé byli zvoleni. A netvrďte mi nesmysly, že jsou jejich stoupenci chudáci marginalizovaní, a proto musejí být rasisty. Když i ten notorický levičák [bývalý konzervativní náměstek premiérky Thatcherové] Michael Heseltine varuje, že dnešní doba působí, jako že se opakují třicátá léta, děje se něco nekalého. Tak kdy proti tomu začnu otevřeně vystupovat? Až začnou být migranti vražděni ve větších počtech, aby se to dostalo do zpráv? Až se tihle lidi dostanou k moci a začnou schvalovat zákony? Až přijdou zatýkat mé sousedy? Až přijdou zatknout mne?  

Ne, to bude příliš pozdě. David Lammy se proti tomu dnes postavil a já s ním souhlasím. A jestliže se mýlíme a tohle všechno není nebezpečné a všechno je v pořádku, tak hurá. Přijmu to. Ale, promiňte mi, já cítím ten smrad, jak se line z částí Labouristické strany i od fundamentalistických brexitérů z ERG a ze strany UKIP a od Farage a z center fundamentalistických brexitérů a říkám, že se musíme bát.

Protože: poté, co léta čtu a píšu o holocaustu, můžu vám říct tohle: Ani v roce 1933 si nikdo nemyslel, že to skončí u bran Osvětimi. - Konec.


Lord Michael Heseltine (86): Mezi třicátými lety a dnešním politickým klimatem jsou děsivé podobnosti





0
Vytisknout
6712

Diskuse

Obsah vydání | 17. 4. 2019