Na ekvádorském velvyslanectví v Londýně byl zatčen Julian Assange

11. 4. 2019

čas čtení 2 minuty

Aktualizace: Assange je v USA obviněn z počítačového hackerství, za což může být odsouzen na pět let do vězení. Spolu s Chelsea Manningovou se prý pokusili rozluštit přístupové heslo amerického ministerstva obrany (ale nepodařilo se jim to). Assange je obviněn, že "aktivně naléhal" na Manningovou, aby mu poskytla více informací.

Deníky New York Times či Guardian za zveřejnění tajných informací americké vlády obžalovány nebyly: to totiž není trestný čin. Trestným činem je se vloupat do ministerstva obrany a tajné informace získat.  Podrobnosti ZDE 

Zakladatel serveru Wikileaks byl na ekvádorském velvyslanectví v Londýně zatčen, poté, co se tam skrýval sedm let. Ekvádor zrušil jeho azyl.

Assange zatkl Scotland Yard za to, že porušil podmínky kauce, když se v roce 2012 uchýlil na ekvádorské velvyslanectví, aby se vyhnul deportaci do Švédska. Byl nyní zatčen na základě zatykače, vydaného soudem ve Westminsgteru 29. června 2012.

Ekvádorský prezident Lenín Moreno napsal na Twitteru: "Suverénním rozhodnutím odebral Ekvádor status azylu Julianu Assangemu za to,že opakovaně porušoval mezinárodní konvence a každodenní protokoly."

Assange byl zatčen den poté, co obvinil ekvádorskou vládu z "rozsáhlé špionážní operace" proti němu. Tvrdil, že jeho setkání s právníky a lékařem na velvyslanectví byla tajně filmována.

Assange odmítl odejít z vyslanectví, tvrdil, že bude deportován do USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Komentáře: Myslím, že Assange pomohl weaponizovat Putinovu propagandu,  většinou islamofobní a mizogynskou. Ale nemohu tohle oslavovat, ten člověk vypadá strašně. Je to zoufalé - budí to soucit.

Edward Snowden: Slabost amerického obvinění proti Assangeovi je šokující. Tvrzení, že se pokusil (a nepodařilo se mu) rozbít heslo během jejich světoznámé reportérské práce, je známo už skoro deset let. Je to obvinění, které Obamovo ministerstvo spravedlnosti odmítlo použít s poukazem na to, že to ohrožuje novinářskou práci. Yanis Varoufakis:Julian Assange není stíhán kvůli ohrožení americké národní bezpečnosti. Je stíhán, protože odhalil trestné činy americké vlády a její armády.



0
Vytisknout
7224

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2019