HRW: Toxická rétorika, která po mnoho týdnů definovala izraelskou předvolební kampaň, v Izraeli potrvá

12. 4. 2019

čas čtení 2 minuty


 

Kandidáti v izraelské předvolební kampani se předháněli při ponižování Palestinců a odmítání lidských práv, upozorňuje na serveru Human Rights Watch analytička Khulood Badawi. Netanjahu se minulý měsíc vyjádřil: "Izrael není státem pro všechny své občany. Podle zákona o národu a státu, který jsme schválili, Izrael je národním státem židovského lidu - a jen jeho samotného."  Byla to jeho reakce na problém, o němž začala hovořit herečka Rotem Sela na sociálních sítích: "Kdy proboha tahle vláda sdělí veřejnosti, že Izrael je stát pro všechny své občany? Všichni jsme se narodili sobě rovní. Arabové jsou také, Bůh nám pomoz, lidské bytosti."

 

Netanjahu opakovaně tvrdil, že jeho političtí soupeři chtějí utvořit koalici se stranami, reprezentujícími palestinské občany v Izraeli (jako by to mělo být něco diskvalifikujícího).

V únoru Netanjahu vstoupil do předpokládané koalice Židovské strany moci, jejímž programem je "odstranění nepřátel Izraelel" (to je eufemismus pro Palestince) "z naší země" a jejich deportaci do "zemí jejich původu" - je to bezostyšný pokus odebrat Palestincům jejich území.

Několik dní před volbami oznámil Netanjahu, že chce anektovat větší část Západního břehu, kde žije více než 2,5 milionu Palestinců pod vojenským režimem, který s nimi zachází nerovně ve srovnání s Izraelci, kteří žijí vedle nich v protizákonných osadách. Tento režim systematicky porušuje jejich práva.

Těsně před uzavřením volebních místností varoval Netanjahu, že "vlna Arabů přišla k volbám". Dělal to i při volbách v roce 2015.

Šéf štábu izraelské armády Benny Gantz před  volbami zveřejnil sérii bilboardů, jimiž se vychloubal svými vojenskými útoky proti Gaze. Jeden z nich uváděl, nadšeně, že "části Gazy jsme poslali zpět do doby kamenné". V jiné reklamě se vychloubal, že izraelská armáda usmrtila 1364 "teroristů". Ve skutečnosti, podle OSN, více než 1400 osob z více než 2300 usmrcených lidí byli civilisté.


Tato a další, stále používaná dehumanizační rétorika, odráží dlouhá desetiletí zakořeněné diskriminace a systematického porušování lidských práv Palestinců.

Židovští Izraelci například lehce získávají stavební povolení, i na Západním břehu, nikoliv však Palestinci.

Palestinští manželé či manželky Izraelců mají zakázaný přístup do Izraele.

Tato rozsáhlá diskriminace bude zjevně pokračovat.

Podrobnosti v angličtině ZDE


 

0
Vytisknout
6525

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2019