Jak se Rusko vměšuje do voleb v afrických státech

12. 4. 2019

čas čtení 5 minut
Dokumenty "polittechnologů" z řad spolupracovníků ruského podnikatele Jevgenije Prigožina ukazují strategii ruského vměšování do africké politiky - vyvolávat protizápadní nálady a oživovat staré teritoriální spory. Ale zatím ruskou expanzi omezují tři problémy - neprofesionalita, korupce a opilství, napsali Ilja Roždestvenskij, Michail Rubin a Roman Badanin.


Demonstranti mlčky nesli plakáty s požadavkem zbavit Madaskar francouzského vlivu. Několik desítek lidí prošlo vedrem ulic Antananariva a zastavili se před budovou francouzského velvyslanectví, kde je začali natáčet novináři. Mítink by i tak skončil v tichu, kdyby iniciativu nevzal do svých rukou jeden vysoký muž. Začal skandovat hesla: Paříž musí vrátit Roztroušené ostrovy - sporné území rozkládající se v Mozambickém průlivu. Sami o sobě nemají ostrovy větší cenu, ale v šelfové zóně se nacházejí důležité suroviny: Kolem 12 miliard barelů ropy a 5 miliard krychlových metrů zemního plynu.

Muž není občanem Madagaskaru. Je to Kemi Seba, jehož příznivci nazývají panafrikanistou - a novináři a výzkumníci černým rasistou a antisemitou. Den před demonstrací vystupoval na konferenci "Ostrovy naděje" v sekci "Asie a Afrika" v Antananarive. "Francie, pryč z našeho území, nemáš právo se zde nacházet. Afričané více důvěřují Rusku než Americe nebo Francii!" křičel z tribuny. "Nepotřebujeme rozhodnutí Západu, abychom si vrátili území, které nám po právu náleží. Svobodu Africe, nebo smrt! Zvítězíme." Tuto konferenci organizovali ruští "političtí technologové" pracující pro Jevgenije Prigožina, zaplatili demonstrantům před francouzským velvyslanectvím. Se Sebou spolupracují minimálně od poloviny roku 2018.

Kvůli koordinaci africké expanze Prigožinovi "polittechnologové" založili centrum v Petrohradě. Zde pracuje několik desítek lidí, zatímco v afrických zemích výjezdní skupiny.

Zapojení Prigožina do africké politiky dávno přestalo být tajemstvím. Ale rozsah jeho plánů se stal zřejmým teprve nyní, když se podařilo prozkoumat dokumentaci petrohradské kanceláře afrického projektu.

Soustavně je v kanceláři přítomno 10-15 spolupracovníků, ale jejich počet se často mění, různé projekty nabírají nové lidi. V zásadě pracují distančně. Kancelář řídí "polittechnolog" Pjotr Byčkov.

Na seznamu států, kde má Prigožin své zájmy, je 39 zemí, přičemž minimálně ve 20 z nich pracují ruští polittechnologové. Ti udržují s Prigožinem, blízkým spolupracovníkem Vladimira Putina, přímé spojení: Většina má speciální telefony umožňující kdykoliv zavolat šéfovi. Čísla telefonů začínají jedničkou, kterou vlastní Prigožin osobně, a končí přinejmenším 700. Ke spojení navzájem a s místními obyvateli je využívána služba Telegram.

Pro každý stát existuje vlastní plán činnosti, ale nejpropracovanější strategie se týká bývalých francouzských kolonii v Africe a je spojena s Kemim Sebou. Předpokládá se, že by se mohl stát lídrem seskupení několika afrických států. Jeho organizace Tribu Ka v Paříži připravovala antisemitský pogrom, načež byla rozpuštěna. Přidal se ke straně "Nových černých panterů" - antiimperialistům, islamistům a panafrikanistům.

Televize Dožď nedávno napočítala v Africe až 200 Prigožinových polittechnologů. Vloni počet Rusů navštívivších kontinent významně vzrostl.

Seba a jeho nynější hnutí Urpanaf vystupuje proti "francouzskému neokolonialismu a imperialismu" jsou zmíněni v Panafrickém projektu Prigožinových politittechnologů. Předpokládá se, že na kontinentu dojde ke zformování společenství afrických států, neboli "africké impérium". Proto mají političtí konzultanti pomoci svým kandidátům vyhrát volby v několika státech, aby ti potom uznali moc jediného lídra. Na roli takového lídra přinejmenším ve frankofonní Africe aspiruje Seba. V rozhovoru pro BBC prohlásil, že "boj proti rakovině západního imperialismu" vedený spolu s Ruskem "nás posiluje".

Panafrický projekt předpokládá založení regionálních poboček hnutí Kemi Seby po celém kontinentě, ale zatím je Urpanaf přítomno ve 12 státech: V Beninu, Burkině Faso, Gabonu, Guinei, na Kapverdách, v Kamerunu, na Pobřeží slonoviny, v Nigeru, Kongu, Senegalu, Togu a v Tunisku.

Seba a polittechnologové začali spolupracovat krátce poté, co Seba v prosinci 2017 navštívil Moskvu - na pozvání politologa Aleksandra Dugina, známého svými konspiračními teoriemi.

Na Madagaskaru a ve Středoafrické republice je ruská mise v relativně pokročilém stadiu. V Jihoafrické republice plánují ruští polittechnologové podpořit vládnoucí stranu během voleb konaných 8. května. V Zambii se zabývají pouze sociologickými výzkumy. V Kamerunu se nesetkali s pochopením.

Náklady na projekt v jediné zemi dosahují v průměru 15 milionů dolarů. Za rozdělování peněz zodpovídá několik účetních.

Svou činnost v oblasti zahraniční politiky Prigožin koordinuje s Putinem, myslí si vysoce postavený ruský politik. Koordinace probíhá i o úroveň níže, prostřednictvím oddělení Afriky ministerstva zahraničí a ministerstva obrany. Tiskový tajemník Kremlu Dmitrij Peskov popřel, že by Putin věděl o Prigožinově činnosti v Africe a koordinoval s ním. Mluvčí ministerstva zahraničí Maria Zacharovová prohlásila, že jí o tom není nic známo.

Podrobnosti v ruštině: ZDE

0
Vytisknout
7470

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2019