Proč USA ve válečných simulacích systematicky prohrávají - a co s tím

12. 4. 2019

čas čtení 5 minut
V simulovaných válkách proti Rusku a Číně USA systematicky a tvrdě prohrávají. Základny hoří. Bojová plavidla se potápějí. Ale můžeme problém napravit za zhruba 24 miliard dolarů ročně, tvrdí slavný expert s kontakty. Za méně než 2 % rozpočtu Pentagonu, píše Sydney J. Freedberg Jr.


"V našich hrách, když bojujeme s Ruskem a Čínou," říká analytik RAND David Ochmanek, "modří vždycky dostanou na zadek". Jinými slovy, ve válečných hrách RAND Corporation, které často sponzoruje Pentagon, americké síly utrpí těžké ztráty v jednom scénáři za druhým a stejně nedokážou zabránit Rusku nebo Číně v dosažení jejich cílů, jako převálcování amerických spojenců.

Ne, není to noční můra ze seriálu Rudý úsvit, v němž komunisté obsadí Colorado. Ale ztratit Pobaltí nebo Tchajwan, to by otřáslo americkými aliancemi, přineslo šok globální ekonomice a zničilo světový řád, v jehož čele USA stojí od 2. světové války.

Jak by k tomu mohlo dojít, když utrácíme přes 700 miliard ročně za vše, od letadlových lodí na jaderný pohon až po nadzvukové letouny třídy stealth? Ukazuje se, že americké superzbraně mají v patách příliš mnoho Achillů.

"V každém případě, o němž vím," říká Robert Work, bývalý náměstek ministra obrany s desítkami let zkušeností z válečných her, "letoun F-35 vládne nebi, když je na nebi, ale je ve velkých počtech zničen na zemi."

I ten nejmodernější letoun musí někde přistát. Ale velké letecké základny na zemi a velké letadlové lodi na moři představují velké cíle pro přesně naváděné rakety dlouhého doletu. Kdysi byly "chytré" zbraně americkým monopolem, dnes ale tvoří rapidně rostoucí část ruského a čínského arzenálu - stejně jako senzory dlouhého dosahu, komunikační sítě a řídící systémy.

Takže jak potenciální protivníci vylepšují své technologie, "věci, které závisejí na sofistikované infrastruktuře základen jako vzletové a přistávací plochy a nádrže paliva to budou mít těžké," říká Ochmanek. "Věci, které plavou na hladině moře, to budou mít těžké."

Armáda na tom není o nic lépe. Její tankové brigády budou ostřelovány střelami s plochou dráhou letu, bezpilotními prostředky a vrtulníky, protože armáda se z velké části zbavila mobilních protivzdušných sil, což se teď honem snaží napravit. A jednotky protiraketové obrany budou zahlceny objemem palby.

"Pokud půjdeme do války v Evropě, bude se hýbat jedna baterie Patriotů, a přesune se do Rammsteinu. A o to jde," stěžuje si Work. "Máme 58 brigádních bojových týmů, ale nemáme nic na ochranu svých základen. Takže co na tom sejde?"

Nejhorší je, říkají Work a Ochmanek, že USA nejen dostávají rány po těle, ale dostávají také tvrdé údery do hlavy. Komunikační satelity, bezdrátové sítě a další systémy řízení a velení trpí hackingem a rušením natolik, že jsou, Ochmankovými slovy řečeno, "potlačeny, pokud ne otřeseny".

USA prováděly válečné hry v oblasti kybernetického a elektronického válčení, ale simulované nepřátelské síly mají sklon vyřadit americké sítě tak účinně, že nic nefunguje nikdo nezískává žádný výcvik. "Kdykoliv máme cvičení a rudí skutečně zničí naše řízení a velení, cvičení končí," říká Work, místo abychom se snažili přijít na to, jak pokračovat v boji, když vaše velitelské stanoviště neposkytuje nic než prázdné obrazovky a rádiové kanály.

Číňané tomu říkají "systém destrukčního válčení", říká Work. Plánují "útočit na americké bojové sítě na všech úrovních, nepřetržitě, a pořád to nacvičují."

Takže jak takové problémy napravit? Letectvo před dvěma lety požádalo RAND, aby předložila plán, a jak říká Ochmanek, "zjistili jsme, že je nemožné utratit víc než 8 miliard ročně".

To je 8 miliard pro letectvo. Ztrojnásobte částku, abyste pokryli armádu a námořnictvo, a dojdete k 24 miliardám. Jistě, to jsou značné částky, ale představují dohromady jen 3,3 % obranného rozpočtu na fiskální rok 2020.

Takže co se za to dá koupit?

Začněme raketami. Spousty a spousty raket. USA a jejich spojenci notoricky podceňují počty přesné munice, kterou by potřebovali pro reálnou válku, aby pak začala docházet proti tak slabým protivníkům, jako Srbové nebo Libyjci. Proti Rusku nebo Číně, které se mohou vyrovnat nejen našim technologiím, ale i našim počtům, vám munice dojde rychle.

Konkrétně, chcete spousty ofenzivních střel dlouhého doletu. Ochmanek zmiňuje armádní dělostřelecké brigády s raketomety MLRS a "chytrou" leteckou bombu JAGM-ER, zatímco Work prosazuje protilodní střelu LRASM. Chcete také spoustu obranných střel k sestřelení nepřátelských útočných raket, letounů a bezpilotních prostředků. Jedním krátkodobým řešením jsou zde armádní manévrovací baterie MSHORAD, střely Stinger na vozidlech Stryker 8x8.

Dalším velkým řešením je zodolnění našich systému řízení, velení a komunikace.

V dlouhodobém výhledu, dodává Work, musíte investovat do umělé inteligence: Ne do robotů zabijáků, ale do "loajálních pilotů" podporujících pilotovaná letadla a velkých analyzátorů dat.

Podrobnosti v angličtině: ZDE

1
Vytisknout
10309

Diskuse

Obsah vydání | 16. 4. 2019